Linkovi

Nastavak pregovora Kine i SAD o trgovini


FILE PHOTO: Flags of U.S. and China are displayed at American International Chamber of Commerce (AICC)'s booth during China International Fair for Trade in Services in Beijing, China, May 28, 2019.

Kineski i američki pregovarači danas se nalaze u Šangaju da nastave pregovore o rješenju "trgovinskog rata".

Razgovori će se voditi danas i sutra u kineskom ekonomskom centru i prvi su direktni razgovori dvije strane od kraha pregovora u maju, kada je američki predsjednik Donald Trump optužio Peking da ne ispunjava svoje obaveze.

Sa američke strane pregovore vode američki trgovinski predstavnik Robert Ljatizer i ministar finansija Stiven Mnučin a sa kineske vice premijer Liju He, prenosi Beta.

Kina i SAD od prošle godine natežu se oko trgovine i uzajamno su uveli jedna drugoj kaznene carine koji se odnose na robnu razmjenu u vrijednosti od 360 milijardi dolara.

Spor se proširio na tehnologiju, kada su u maju SAD stavile kineskog telekomunikacionog giganta Huawei na crnu listu američke administracije zbog bezbjednosti.

Kineska zvanična agencija Sinhua je navela danas u komentaru da su veze izmedju Pekigna i Washingtona napete i pozvala je SAD da se prema Kini ophode sa dužnim poštovanjem ako žele da se postigne dogovor.

Nastavak pregovora ipak predstavlja pozitivan korak poslije primirja u trgovinskom ratu dogovorenog krajem juna između Trumpa i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga na samitu G20 u Japanu.

XS
SM
MD
LG