Linkovi

SAD vraćaju sankcije Iranu


Državni sekretar Mike Pompeo
Državni sekretar Mike Pompeo

Državni sekretar SAD Mike Pompeo izjavio je da Iran mora da počne da se ponaša kao "normalna zemlja", dok se SAD pripremaju da ponovo uvedu sankcije Teheranu.

"Ovo je samo do nezadovoljstva Iranaca svojom sopstvenom vladom i predsjednik (Trump) je prilično jasan. Mi želimo da iranski narod ima snažan glas po pitanju toga ko će biti njihovo rukovodstvo", rekao je Pompeo novinarima u nedjelju.

Od 12.01 časova poslije ponoći po lokalnom vremenu istočne obale SAD u utorak, stupaju na snagu sankcije protiv širokog opsega iranske industrije, uključujući i tradicionalni izvoz iranskih ćilima.

Iranska vlada takođe više neće biti u mogućnosti da kupuje američke, niti evropske avione, kao ni američku valutu.

Sankcije protiv iranskog izvoza energenata biće ponovo uvedene u novembru.

Sankcije koje su ukinute, vraćaju se nakon što je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma između Irana i pet drugih nacija, postignutog 2015. godine.

Taj sporazum je zahtjevao od Irana da drastično obuzda svoj program obogaćivanja uranijuma, u zamjenu za ukidanje većeg dijela sankcija. Trump je to nazvao užasnim sporazumom, pošto, kako je rekao, daje Iranu šansu da ponovo započne svoj nuklearni program.

Trump je rekao da bi mogao da bude voljan da se sastane sa iranskim predsjednikom u bilo kom trenutku, bez preduslova. Ali, pošto obojica predsjednika razmjenjuju prijetnje i uvrede, sastanak se ne čini vjerovatnim.

"Nadamo se da ćemo moći da pronađemno način za napredak, ali to će zahtjevati ogromnu promjenu na strani iranskog režima", rekao je Pompeo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG