Linkovi

IRAN: Ako SAD blokiraju naftu, odgovorićemo protivmjerama


Iran će odgovoriti jednakim protivmjerama ako Sjedinjene Države pokušaju blokirati njegov izvoz nafte, saopštilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova u Teheranu.

Američki zvaničnici pojačavaju diplomatske napore u svrhu vršenju pritiska na države da prestanu uvoziti iransku naftu.

"Ako Amerika poduzme ozbiljan korak u tom smjeru, definitivno će biti suočena s reakcijom Irana i jednakim protivmjerama", rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Bahram Kasemi, a prenijela je novinska agencija IRNA.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei podržao je u subotu prijedlog predsjednika Hasana Rohanija da Iran zaustavi izvoz nafte iz država Zaljeva ako se spriječi izvoz iz njegove zemlje.

Već ionako napeti odnosi između Teherana i Washingtona pogoršali su se zadnjih dana tokom kojih dvije zemlje razmjenjuju prijetnje.

Iran se suočava s američkim pritiskom i prijetećim sankcijama nakon odluke predsjednika Donalda Trumpa da povuče SAD iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine.

Američki zvaničnici u Washingtonu, koji su bliski tematici odnosa s Teheranom, kazali su ove sedmice za Reuters da je Trumpova administracija pokrenula ofanzivu govora i internetske komunikacije kojoj je cilj poticati nerede i pomoći pritisku na Iran kako bi okončao nuklearni program, kao i podršku militantnim grupama.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici navode da ta kampanja prikazuje iranske čelnike u lošem svjetlu, povremeno se koristeći informacijama koje su pretjerane ili u neskladu sa službenim stajalištima, uključujući i komentare ranijih američkih administracija.

XS
SM
MD
LG