Linkovi

Savjetnici FDA podržali upotrebu vakcine protiv COVID19 u SAD


Pfizer/BionTech vakcina protiv COVID19 se daje u dvije doze
Pfizer/BionTech vakcina protiv COVID19 se daje u dvije doze

Savjetodavni odbor pri američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) ubjedljivom većinom glasova, podržao hitnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa kompanije Pfizer, čime je otvoren put da američki regulatorni organi odobre vakcinaciju protiv virusa koji je u Americi odnio više od 285.000 života.

Sa 17 glasova za, 4 protiv i jednim uzdržanim, vladini savjetnici zaključili su da je vakcina Pfizera i njegovog njemačkog partnera "BionTecha" po svemu sudeći bezbjedna i djelotvorna za hitnu upotrebu kod odraslih i tinejdžera, starih 16 godina i više.

Očekuje se da Uprava za hranu i lijekove odobri vakcinu najranije u petak ili subotu.

Upotreba ove vakcine je podržana uprkos pitanjima pokrenutim poslije alergijske reakcije kod dvije osobe koje su je primile ranije ove nedjelje u Britaniji.

Uprkos nepoznanicama, u hitnim situacijama "pitanje je da li znate dovoljno", rekao je Pol Ofit, član odbora iz dječije bolnice u Filadelfiji koji je zaključio da potencijalne prednosti vakcine nadmašuju njene rizike.

Komesar FDA Stiven Han prethodno je rekao da je sastanak odbora "važan dan za cijelu Ameriku" i naglasio da se nada da će dovesti do okončanja pandemije i povratka "normalnijem i zdravijem životu".

Dodao je da ima potpuno povjerenje u "našu procenu bezbjednosti i efikasnosti vakcine" i da bi u to trebalo da bude uvjerena i američka javnost.

U slučaju odobrenja vakcine, federalna vlada će odmah isporučiti 6,4 miliona doza širom SAD, a prioritet pri vakcinaciji imaće zdravstveni radnici.

Vojni ljekari takođe će biti među prvima koji će primiti Pfizer/BionTech vakcinu. Portparol Pentagona je izjavio da će vojska početi sa imunizacijom "dan, dva" pošto Uprava za hranu i lijekove odobri vakcinu.

Vakcinacija će prvo biti dobrovoljna, ali bi vremenom, kada dobije punu licencu, mogla da postane obavezna.

Uprava za hranu i lijekove razmatraće zahtjev za hitno odobrenje vakcine u trenutku kada u SAD od koronavirusa dnevno umire i do tri hiljade ljudi.

Vakcina Pfizera i BionTecha već je odobrena u Velikoj Britaniji gdje je u utorak vakcinisana prva osoba, a istu vakcinu je kasnije odobrila i Kanada.

Ova vakcina daje se u dvije doze u razmaku od tri nedjelje, a potrebno joj je posebno skladištenje na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusa.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG