Linkovi

Amerika na korak od odobrenja vakcine protiv COVID19


Fajzer/Bajontek vakcina protiv COVID19 se daje u dvije doze
Fajzer/Bajontek vakcina protiv COVID19 se daje u dvije doze

Uprava za hranu i lijekove (FDA) razmatraće u četvrtak da po hitnom postupku odobri Pfizer/BionTech vakcinu.

Ako Odbor za vakcine i druge biološke proizvode da zeleno svjetlo za hitno odobrenje vakcine, kao što se očekuje, Uprava za hranu i lijekove bi mogla da je odobri najranije u petak ili subotu. U tom slučaju, federalna vlada će odmah isporučiti 6,4 miliona doza vakcine širom SAD, a prioritet pri vakcinaciji imaće zdravstveni radnici.

Vojni ljekari takođe će biti među prvima koji će primiti vakcinu. Portparol Pentagona je izjavio da će vojska početi sa imunizacijom "dan, dva" pošto Uprava za hranu i lijekove odobri vakcinu.

Vakcinacija će prvo biti dobrovoljna, ali bi vremenom, kada dobije punu licencu, mogla da postane obavezna.

Uprava za hranu i lijekove razmatraće zahtjev Pfizera i BionTecha za hitno odobrenje vakcine u trenutku kada u SAD od koronavirusa dnevno umire i do tri hiljade ljudi.

Vakcina je već je odobrena u Velikoj Britaniji gdje je u utorak vakcinisana prva osoba, a istu vakcinu je kasnije odobrila i Kanada.

Ova vakcina daje se u dvije doze u razmaku od tri nedjelje, a potrebno joj je posebno skladištenje na temperaturi od minus 70 stepeni Celzijusa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG