Linkovi

Afganistan: U 2022. brojne restrikcije za žene


FILE - Afghan women stand outside an amusement park, in Kabul, Nov. 10, 2022. The Taliban banned women from using gyms and parks in Afghanistan, part of their crackdown on women's rights and freedoms.
FILE - Afghan women stand outside an amusement park, in Kabul, Nov. 10, 2022. The Taliban banned women from using gyms and parks in Afghanistan, part of their crackdown on women's rights and freedoms.

Tokom 2022. vladajući talibani u Afganistanu uveli su i nametnuli neke od najgorih politika diskriminacije na temelju spola viđenih bilo gdje u svijetu.

Na početku nove akademske godine u martu, talibani su najavili zabranu srednjih škola za djevojčice na neodređeno vrijeme, čime je oko 3,5 miliona tinejdžera uskraćeno za obrazovanje. Ranije ove sedmice objavljeno je da se javna i privatna sveučilišta diljem zemlje zatvaraju za studentice do daljnjega. Afganistan kojim vladaju talibani jedina je zemlja u kojoj je djevojčicama zabranjen pristup školama zbog njihova spola.

U aprilu su talibani otpustili hiljade državnih službenica koje su dobile upute da ostanu kod kuće uz obećanje da će im biti isplaćene plate. Talibani su prestali isplaćivati plate u aprilu.

Istog mjeseca svim ženama bez muškog pratioca zabranjeno je ukrcavanje u avione u zračnoj luci u Kabulu. Prije toga, talibani su ženama zabranili duga cestovna putovanja bez muškog rođaka.

U maju su talibani naredili svakoj ženi da nosi masku za lice kada se pojavljuje na televiziji, čime je Afganistan postao jedina zemlja koja provodi takvo pravilo za javne i privatne televizijske kanale.

Istog mjeseca, organizacije za ljudska prava upozorile su na nagli porast broja dječjih brakova, dok je dužnosnik talibanske policije za islamski moral rekao za Glas Amerike da se djevojčice mogu udati kad uđu u pubertet. Prema novom pravilu, djevojke od 13 godina mogu se udati za muškarca bilo koje dobi.

Zatim su talibani naredili svim ženama da pokriju svoja lica i tijela u javnosti.

Društvena ograničenja popraćena su isključenjem žena s velike skupštine u Kabulu u julu, na kojoj su talibanski vođe tražili domaći legitimitet od predstavnika samo muškaraca iz cijelog Afganistana. Visoki talibanski dužnosnik rekao je da u nacionalnom odlučivanju žene predstavljaju muškarci.

Žene 'izbrisane'

Pad Afganistanske Republike u avgustu 2021., čime su se talibani vratili na vlast, označio je kraj ustavnog sistema koji je jamčio jednaka prava za sve muškarce i žene u Afganistanu.

U talibanskom takozvanom Islamskom emiratu, gdje građani nemaju pravo glasa, o pravima žena isključivo odlučuju muški talibanski vođe koji su odgovorni samo talibanskom vrhovnom vođi Hibatullahu Akhundzadi. Akhundzadina riječ je zakon, a on se proglasio odgovornim samo Bogu.

Na godinu dana otkako su talibani ponovno preuzeli kontrolu nad Afganistanom, Ujedinjeni narodi i skupine za ljudska prava upozorili su da islamistički režim sistemski briše žene iz javne sfere.

"Unatoč početnim obećanjima da će ženama biti dopušteno ostvarivanje svojih prava u okviru šerijatskog zakona - uključujući pravo na rad i studiranje - talibani sistemski isključuju žene i djevojke iz javnog života", UN-ovo tijelo za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena , također poznate kao U.N. Women, rekla je u izjavi od 15. avgusta.

U oktobru su talibanske vlasti ograničile određene stručne studije za nove studentice sveučilišta. Prema novoj direktivi, studenticama je bilo zabranjeno odabrati studij građevinarstva, novinarstva, veterine, poljoprivrede i geologije na godišnjim prijemnim ispitima za sveučilište.

U novembru su talibani izdali službenu zabranu ulaska žena u parkove, sportske centre, pa čak i javna kupališta samo za žene.

U decembru su talibanski dužnosnici javno bičevali ženu i nekoliko muškaraca zbog navodnih moralnih zločina.

“Mi smo izbrisani,” rekla je Mahbooba Seraj, afganistanski aktivistica za ljudska prava, na sastanku Vijeća za ljudska prava UN-a. “Danas ljudska prava u Afganistanu ne postoje. Žene u Afganistanu ne postoje za Talibane.”

Univerzalna patnja

Čini se da su drastične promjene koje je Afganistan doživio tokom prošle godine razočarale veliku većinu običnih Afganistanaca, prema nedavnom istraživanju Gallupa.

Gotovo svi Afganistanci, 98%, ocijenili su svoje životne uvjete kao "patnje" pod novim režimom, a samo 11% je reklo da se nadaju boljim prilikama za sljedeću generaciju.

“Rekordno niskih 22% Afganistanaca kaže da se žene u njihovoj zemlji tretiraju s poštovanjem i dostojanstvom – što je pad od prethodnih najnižih 31% u 2021.”, rekao je Gallup.

Tokom 2022., uz međunarodne pozive de facto talibanskim vlastima da poštuju prava žena, neke afganistanske aktivistice za prava žena organizirale su prosvjede i procesije u glavnom gradu Kabulu, tražeći pravo na rad, obrazovanje i političko sudjelovanje.

Kao odgovor, talibanske snage sigurnosti uhapsile su, nasilno rastjerale i povremeno mučile aktivistice za prava žena, prema skupinama za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG