Linkovi

Talibani ženama zabranili pristup na univerzitete


FILE - Afghan women and girls demand high schools reopen to girls during a demonstration in Kabul, March 26, 2022. On Dec. 20, 2022, the Taliban ordered public and private universities across the country to immediately suspend female students access to higher education.
FILE - Afghan women and girls demand high schools reopen to girls during a demonstration in Kabul, March 26, 2022. On Dec. 20, 2022, the Taliban ordered public and private universities across the country to immediately suspend female students access to higher education.

Talibanski lideri su u utorak naredili javnim i privatnim univerzitetima širom Afganistana da do daljenjeg obustave pristup visokom obrazovanju za studentice.

Portparol Ministarstva visokog obrazovanja, hafiz Zia Hašami, rekao je da je naredba službeno dostavljena svim univerzitetima, te da je u skladu sa, kako je naveo, odlukom talibanskog kabineta.

To je posljednji potez u nizu ograničenja pristupa javnom životu i obrazovanju, koja su talibani nametnuli afganistanskim ženama otkako su preuzeli vlast prije 16 mjeseci.

Ovo je stvarno bolno i srceparajuće za milione djevojaka kojima je onemogućen pristup srednjim školama, a sada i univerzitetima”, napisao je na Tviteru Mohsin Amin, analitičar afganistanskih politika.

Sjedinjene Države oštro su osudile ovakvu odluku, nazvavši je "apsolutno neodbranjivom pozicijom".

“Talibani ne mogu očekivati da budu legitimni članovi međunarodne zajednice dok ne poštuju prava svih Afganistanaca, posebno ljudska prava i temeljne slobode žena i djevojčica. Nastavićemo raditi sa ovim Savjetom kako bismo bili jednoglasni po ovom pitanju”, naveo je zamjenik američkog ambasadora pri UN-u Robert Vud.

Organizacija "Human Rights Watch" je takođe brzo osudila zabranu.

Ovo je sramotna odluka koja krši pravo na obrazovanje za žene i djevojčice u Afganistanu”, tvitovali su iz te organizacije, dodajući: "Talibani svaki dan jasno daju do znanja da ne poštuju osnovna prava Afganistanaca, posebno žena".

Međunarodna zajednica nije zvanično priznala talibansko vodstvo zbog odnosa prema afganistanskim ženama i gušenja ljudskih prava u cjelini.

Talibani su ponovno preuzeli kontrolu nad Afganistanom u avgustu 2021. godine, kada su Sjedinjene Države i zapadni saveznici povukli trupe iz osiromašene i ratovima razorene zemlje, nakon gotovo 20 godina rata protiv te grupe.

Talibanski zvaničnici su poslije dolaska na vlast u više navrata uvjeravali Afganistance, kao i ostatak svijeta, da neće vratiti politike iz prethodne vladavine, poput niza ograničenja za žene.

Međutim, prekršili su svoja obećanja i sve više isključuju žene iz javnog života. Ženama je zabranjeno posjećivati javna mjesta, uključujući parkove, kupatila i teretane. Takođe su dužne pokrivati lica u javnosti. Žene mogu posjećivati zdravstvene ustanove i poduzimati duga putovanja samo u pratnji muških rođaka.

Talibani su nedavno reaktivirali i javna bičevanja navodnih kriminalaca, kao i pogubljenja osuđenih ubica u skladu sa svojim strogim tumačenjem islamskih zakona.

Radikalna grupa prethodno je vladala Afganistanom od 1996. do 2001., kada su talibanske vlasti rutinski izvršavale kazne u javnosti, uključujući bičevanja i pogubljenja na sportskim stadionima pred masom posmatrača.

XS
SM
MD
LG