Linkovi

SAD: Rusija planira lažno glasanje o nezavisnosti okupirane ukrajinske teritorije


Protest protiv ruske okupacije u južnom ukrajinskom gradu Herson (Foto: AP/Olexandr Chornyi)
Protest protiv ruske okupacije u južnom ukrajinskom gradu Herson (Foto: AP/Olexandr Chornyi)

Sjedinjene Države optužile su u četvrtak Rusiju da planira da organizuje lažno glasanje o nezavisnosti da opravde osvajanje teritorije u Ukrajini, dok ruske snage jačaju napade na istoku.

Više od dva mjeseca nakon invazije u kojoj su razoreni ukrajinski gradovi, ali nije osvojena prijestonica Kijev, Rusija je pokrenula ofanzivu da osvoji dva zapadna regiona u bitci koju Zapad smatra prekretnicom u ratu.

Iako su ruske snage prošlog mjeseca potisnute iz sjevernog dijela Ukrajine, veliki broj je raspoređen na istoku, a ruske trupe i dalje kontrolišu dio juga koje su zauzele u martu.

Američka misija pri OSCE-u saopštila je da bi Kremlj mogao da pokuša da organizuje "lažni referendum" u južnim i istočnim oblastima osvojenim od početka invazije 24. februara, upotrebom "dobro poznate šeme iz najtamnijih poglavlja istorije".

"Te lažne, nelegitimne referendume nesumnjivo će pratiti talas zloupotreba protiv onih koji se protive ili pokušavaju da podriju planove Moskve. Međunarodna zajednica mora da stavi do znanja da takvi referendumi nikada neće biti priznati kao legitimni", navodi se u saopštenju.

Ukrajina je saopštila da su tokom noći odjeknule ekplozije u južnom gradu Hersonu, jedinoj regionalnoj prijestonici koju je Rusija osvojila od početka invazije. Ruske trupe su u srijedu upotrebile suzavac i šok bombe da rastjeraju stanovnike tog grada koji su protestovali protiv okupacije, a sada granatiraju cijeli region i napadaju u pravcu Nikolajeva i Krivji Riha, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ruski državni mediji prenijeli su izjavu jednog zvaničnika samoproglašene proruske "vojno-civilne komisije" u Hersonu, navodeći da će to područje početi da koristi rusku rublju od 1. maja.

Ukrajinski generalštab saopštio je da je Rusija takođe pojačala glavne vojne operacije na istoku, gdje Moskva sada pokušava da zauzme cijelu teritoriju dvije provincije koje su od 2014. pod djelimičnom kontrolom separatista.

"Neprijatelj pojačava tempo ofanzivnih operacija. Ruski okupatori otvaraju invenzivnu vatru u svim pravcima", navodi se u saopštenju. Prema njemu, glavni ruski napad se vodi blizu gradova Slobožanske i Donec, uz strateški važan autoput na liniji fronta koji povezuje drugi najveći ukrajinski grad Harkov sa Izjumom, gradom koji je okupirala Rusija. Regionalni guverner Harkova kaže da su ruske snage pojačale napade iz Izjuma ali da ukrajinski vojnici ne uzmiču.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG