Linkovi

Microsoft: Hakeri i ruska vojska djelovali zajedno


Microsoft kaže da su njegovi istraživači utvrdili da su ruski hakeri proveli destruktivne kibernetičke napade na Ukrajinu, uključujući neke koji datiraju unatrag godinu dana prije invazije koja počela 24. februara.

Američki softverski gigant objavio je izvještaj 27. aprila u kojem se detaljno navode kibernetički napadi koje su posmatrali istraživači, a kompanija je rekla da je radila posmatranja kako bi zaštitila Ukrajinu.

Microsoft je ranije izvještavao o navodnim ruskim cyber napadima na Ukrajinu, ali novi izvještaj otkriva dosad nepoznate aktivnosti i kaže da su u nekim slučajevima hakiranje i vojne operacije djelovale u "tandemu protiv zajedničke mete".

Tom Burt, potpredsjednik za sigurnost i povjerenje klijenata, u objavi na blogu koji prati izvještaj, rekao je da istraživanje pokazuje da ruska upotreba kibernetičkih napada "izgleda da je u snažnoj korelaciji i ponekad direktno tempirana" s vojnim operacijama usmjerenim na službe i institucije.

Burt je rekao da su cyber napadi degradirali te institucije i nastojali "ometati pristup ljudi pouzdanim informacijama i kritičnim životnim uslugama o kojima zavise civili".

Dodao je kako Microsoft takođe vjeruje da će kibernetički napadi dalje eskalirati kako sukob traje.

"Ruski akteri mogu imati zadatak da prošire svoje destruktivne akcije izvan Ukrajine kako bi uzvratili onim zemljama koje odluče pružiti više vojne pomoći Ukrajini i poduzeti više kaznenih mjera protiv ruske vlade kao odgovor na nastavak agresije", rekao je Burt.

Rusija je kategorički poricala optužbe vezane uz kibernetičku aktivnost, uključujući tvrdnje Kijeva o velikim kibernetičkim napadima u sklopu "hibridnog rata" protiv Ukrajine.

 • 16x9 Image

  RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

  Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG