Linkovi

Putin: Odgovorićemo brzinom svjetlosti ako Zapad nastavi da se miješa u Ukrajini


Vladimir Putin u Skupštini u Sankt Petersburgu
Vladimir Putin u Skupštini u Sankt Petersburgu

Ruski predsjednik Putin upozorio je da će "brzo odgovoriti" ako druge zemlje nastave da se miješaju u Ukrajini. Rusija traži da SAD prestanu da šalju oružje u Ukrajinu i ocijenila da to oružje doliva "ulje na vatru".

Putin je rekao da Zapad želi da slomi Rusiju na dijelove i da gura Ukrajinu u konflikt sa njom.

"Ako neko interveniše sa strane i predstavlja stratešku prijetnju po Rusiju, mi to ne možemo da prihvatimo i treba da zna da ćemo na to odgovoriti brzinom svjetlosti. Imamo opremu potrebnu za to, stvari koje drugi nemaju. Upotrijebićemo ih ako bude neophodno i to svi znaju", kaže Putin.

Zapadne zemlje snabdijevaju Ukrajinu oružjem kako se rat ne bi prelio i na ostale zemlje.

Rusija intervenciju naziva "specijalnom operacijom" čiji je cilj da razoruža Ukrajinu i "zaštiti ruski narod od nacista", što Kijev i Zapad negiraju.

Rusija i na ekonomskom planu ratuje sa Zapadom.

Ukrajina je tražila da Evropa prestane da kupuje gas od Rusije, koja je već prekinula isporuke Poljskoj i Bugarskoj jer neće da plaćaju u rubljama - što je novo pravilo Vladimira Putina.

"Što prije u Evropi shvate da ne mogu da zavise od ruskog gasa, to će prije biti postignuta stabilnost na evropskom tržištu", kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Njemačka je najveći kupac ruskih energenata i očekuje da prestane u narednim danima da uvozi rusku kaftu, mada je upozorila da će energetski embargo dovesti evropsku najveću ekonomiju u recesiju.

Predsjednica Evropske komiisije Ursula von der Lejen rekla je da je suspenzija gasa ka Poljskoj i Bugarsoj još jedan način "ucjene".

To je demantovao portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekavši da se Rusija ostaje stabilan snabdijevač energentima. Nije htio da iznese podatak koliko je zemalja pristalo da plati gas u rubljama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG