Linkovi

Pentagon najavljuje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini od 1,1 milijarde dolara


Visoko-mobilni artiljerijski raketni sistem (HIMARS) u akciji tokom vojnih vežbi na aerodromu Spilve, u Rigi, Letonija, 26. septembra 2022.
Visoko-mobilni artiljerijski raketni sistem (HIMARS) u akciji tokom vojnih vežbi na aerodromu Spilve, u Rigi, Letonija, 26. septembra 2022.

Pentagon pruža dodatnih 1,1 milijardu dolara pomoći Ukrajini, čime je ukupna američka vojna pomoć dostigla skoro 17 milijardi dolara od kada je administracija predsjednika Joe Bidena stupila na dužnost.

Najnoviji paket uključuje finansiranje još 18 artiljerijskih raketnih sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) i municije za njih, oružja za koje američki odbrambeni zvaničnici kažu da se pokazalo veoma efikasnim u pomoći Ukrajini da odbrani svoju teritoriju otkako je Rusija napala tu zemlju u februaru.

SAD su Ukrajini već dostavile 16 HIMARS-a, a visoki zvaničnik odbrane rekao je novinarima u srijedu da Bidenova administracija počinje proces nabavke za narednih 18, jer će im biti potrebne "godine" da se nabave, izgrade i isporuče.

Najnoviji paket finansira nabavku naoružanja i opreme u okviru Inicijative za bezbjednosnu pomoć Ukrajini, koja obezbjeđuje sredstva za ugovore fokusirane na dugoročne potrebe Ukrajine za odbranu i bezbjednost.

Za ostalo oružje i opremu iz paketa vrijednog 1,1 milijardu dolara biće potrebno od dva mjeseca do dvije godine da se isporuče Ukrajini, rekao je visoki zvaničnik odbrane. To uključuje sisteme za suzbijanje bespilotnih letjelica koje Rusija koristi protiv ukrajinskih trupa, 22 radara, oko 150 terenskih vozila "hamvi", oko 150 taktičkih vozila za vuču oružja, desetine kamiona i prikolica, pancire i opremu za komunikaciju, nadzor i uklanjanje eksploziva.

Održavanje i obuka se takođe finansiraju iz ovog paketa.

Ruske snage koriste bespilotne letjelice iranske proizvodnje da gađaju ukrajinske snage, navodi Pentagon, što je izazvalo potrebu da se suprotstave ovom oružju.

Pentagon je iskoristio ovlašctenja data od predsjednika da brže obezbijedi oružje, a zvaničnici kažu da se uskoro očekuje još jedna najava pomoći Sekretarijata za odbranu.

Takođe u srijedu, visoki vojni zvaničnik rekao je da su SAD vidjele da se "mali broj" prvih rezervista iz najnovije ruske mobilizacije preselio u Ukrajinu. Rusija je objavila planove da pozove oko 300.000 ljudi u borbu u Ukrajini zbog velikih gubitaka na bojnom polju.

Desetine hiljada ruskih muškaraca pobjeglo je iz zemlje u pogranične zemlje otkako je objavljena mobilizacija.

XS
SM
MD
LG