Linkovi

Vrhovni sud će odlučiti da li Trump može da bude diskvalifikovan na izborima


Zgrada Vrhovnog suda SAD u Washingtonu, arhiva (AP Photo/Mariam Zuhaib)
Zgrada Vrhovnog suda SAD u Washingtonu, arhiva (AP Photo/Mariam Zuhaib)

Vrhovni sud SAD u petak je odlučio će razmatrati žalbu Donalda Trumpa na odluku vrhovnog suda u Koloradu, kojom se bivšem predsjedniku zabranjuje učešće na unutarstranačkim izborima republikanaca u toj državi - što bi sve moglo da ima uticaj na predsjedničku trku 2020.

Vrhovni sud u Koloradu je 19. decembra donio odluku da Trump ne može da se kandiduje na primarnim izborima u republikanskoj stranci u toj državi. Sud se pozvao na 14. amandman Ustava SAD prema kojem onaj ko je učestvovao u pobuni ne može da bude na javnoj funkciji, aludirajući na Trumpovu ulogu u neredima 6. januara 2021.

Trump se na tu odluku žalio i tražio od Vrhovnog suda da je razmotri - što je Vrhovni sud neobično brzo i prihvatio. Sudije će saslušati argumente 8. februara, kada bi inače bili na zimskoj pauzi. Brzo djelovanje suda bi moglo da donese i odluku prije Super utorka 5. marta, kada najveći broj država glasa na primarnim izborima - uključujući i Kolorado.

Vrhovni sud SAD ima konzervativnu većinu - 6 od 9 sudija, a troje od tih šestoro postavio je Trump. Najviša sudska instanca će se na ovaj način umiješati u izbore i to je prvi direktni upliv poslije odluke na predsjedničkim izborima 2000. kada su kandidati bili George Bush mlađi i Al Gore. Iz tog sastava suda, jedino je preostao konzervativni sudija Clarence Thomas.

Mnogi republikanci su osudili diskvalifikaciju Trumpa u Koloradu kao miješanje u izbore, dok su zagovornici takve odluke rekli da Trump treba da odgovara za pobunu i da to podržava demokratske vrijednosti.

Trump se već suočava sa krivičnim prijavama u dva slučaja u vezi sa nastojanjem da preokrene svoj izborni poraz od Bidena 2020.

Osim na odluku u Koloradu, Trump se žalio i na odluku vrhovnog suda u Maineu, koji je doneo istu odluku.

Presuda suda u Koloradu je prvi put u istoriji da je upotrijebljen Član 3. 14. amandmana - takozvana klauzula o diskvalifikaciji koja zabranjuje obavljanje javne funkcije onima koji su učestvovali u pobuni protiv SAD, a da su prethodno položili zakletvu da će poštovati ustav.

Trumpovi advokati, međutim, kažu da se ta klauzula ne odnosi na predsjednike SAD, da je pitanje predsjedničke podobnosti rezervisano za Kongres i da on nije učestvovao u pobuni.

Oni koji su Trumpa tužili u Koloradu i tražili diskvalifikaciju kažu da je odluka ispravna jer Trump jeste učestvovao u pobuni 6. januara 2021.

Tog dana, Trumpove pristalice upale su u Kongres u pokušaju da spriječe potvrdu izborne pobjede Bidena - što je posljednji korak u formalnoj predaji vlasti nakon izbora predsjednika. Prije toga, Trump je tvrdio da je Biden pokrao izbore, što su brojni sudovi osporili.

 • 16x9 Image

  ASSOCIATED PRESS (AP)

  Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

 • 16x9 Image

  REUTERS

  Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

 • 16x9 Image

  GLAS AMERIKE

  Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG