Linkovi

Trumpu zabranjeno kandidovanje na stranačkim izborima u Koloradu zbog uloge u napadu na američki Kapitol


Neredi na Capitol Hillu 06.01.2021.
Neredi na Capitol Hillu 06.01.2021.

Bivši predsjednik Donald Trump diskvalificiran je za obavljanje funkcije predsjednika SAD i ne može se pojaviti na primarnim glasačkim listićima u Koloradu zbog svoje uloge u napadu njegovih pristalica na američki Kapitol 6. januara 2021. godine, presudio je u utorak najviši državni sud.

Istorijska presuda 4-3 Vrhovnog suda Kolorada, koju će vjerovatno preuzeti i Vrhovni sud SAD, čini Trumpa prvim predsjedničkim kandidatom koji se smatra nepodobnim za Bijelu kuću prema rijetko korištenoj ustavnoj odredbi koja zabranjuje zvaničnicima koji su se uključili u "pobunu" da obnašaju dužnosti.

Odluka se odnosi samo na republikanske predizbore u Koloradu 5. marta, ali bi mogla uticati na Trumpov status u državi za opšte izbore 5. novembra. Nestranački američki predizborni prognozeri smatraju Kolorado sigurno demokratskim, što znači da će predsjednik Joe Biden vjerovatno pobijediti u državi bez obzira na Trumpovu sudbinu tamo.

Trump je obećao da će se žaliti na presudu Vrhovnom sudu SAD-a, a sud u Koloradu je rekao da će odgoditi učinak svoje odluke najmanje do 4. januara 2024. kako bi se omogućila žalba.

Presudom je postavljena osnova za Vrhovni sud, čija konzervativna većina od 6-3 uključuje tri Trumpova imenovanja, da razmotri da li Trump ima pravo na još jedan predsjednički mandat.

Tužba se smatra probnim slučajem za šire napore da se Trump diskvalifikuje sa državnih glasačkih listića prema odjeljku 3 14. amandmana, koji je donesen nakon građanskog rata u SAD-u kako bi se pristalice konfederacije spriječile da služe u vladi.

Sud u Koloradu zaključio je da američki ustav zabranjuje Trumpu, favoritu za republikansku nominaciju 2024., da se pojavi na glasačkom listiću zbog njegove uloge u podsticanju nasilja u Kapitolu dok su se zakonodavci sastali kako bi potvrdili rezultate izbora 2020. godine. Sudska većina je priznala da je odluka bila "neistražena teritorija".

"Ne dolazimo olako do ovih zaključaka", napisali su većinske sudije. "Svjesni smo veličine i težine pitanja koja se sada nalaze pred nama. Isto tako, svjesni smo naše svečane dužnosti da primjenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti, i bez uticaja na reakciju javnosti na odluke koje zakon nalaže da donesemo ."

Trumpova kampanja nazvala je sudsku odluku "nedemokratskom".

"Vrhovni sud Colorada večeras je donio potpuno pogrešnu odluku i brzo ćemo uložiti žalbu Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država", rekao je glasnogovornik Trumpove kampanje.

Odluka poništava presudu sudije nižeg suda koji je utvrdio da je Trump uključen u pobunu poticanjem svojih pristalica na nasilje, ali je zaključeno da, kao predsjednik, Trump nije bio "službenik Sjedinjenih Država" koji bi mogao biti diskvalifikovan prema amandmanu.

Bidenova kampanja je odbila da komentariše.

Slučaj je pokrenula grupa glasača iz Kolorada, uz pomoć zagovaračke grupe Građani za odgovornost i etiku u Washingtonu, koja je tvrdila da Trumpa treba diskvalifikovati jer je podsticao svoje pristalice da napadnu Kapitol u neuspjelom pokušaju opstruiranja prijenosa predsjedničke vlasti Bajdenu nakon izbora 2020.

Predsjednik CREW-a Noah Bookbinder rekao je u saopćenju da je odluka suda "ne samo istorijska i opravdana, već je neophodna za zaštitu budućnosti demokratije u našoj zemlji".

Sudovi su odbacili nekoliko tužbi kojima se želi spriječiti Trumpova primarna glasanja u drugim državama. Najviši sud Minnesote odbio je pokušaj da se Trump diskvalifikuje sa republikanskih predizbora u toj državi, ali nije donio odluku o njegovoj ukupnoj podobnosti da bude predsjednik.

Neki zastupnici su se nadali da će slučaj u Koloradu potaknuti sveukupne napore za diskvalifikaciju i potencijalno iznijeti to pitanje pred Vrhovni sud SAD-a.

Trumpova kampanja osudila je izazove 14. amandmana kao pokušaj da se milionima glasača uskrati njihov preferirani izbor za predsjednika.

Trumpovi advokati su tvrdili da je njegov govor pristalicama na dan nereda zaštićen njegovim pravom na slobodu govora, dodajući da se ustavni amandman ne odnosi na predsjednike SAD-a i da bi Kongres trebao glasati za diskvalifikaciju kandidata.

Troje sudija Vrhovnog suda Colorada nije se složilo s odlukom od utorka.

Jedan od sudija koji se ne slažu, Carlos Samour, rekao je u podužem mišljenju da tužba nije fer mehanizam za utvrđivanje Trumpove podobnosti za glasanje jer mu se oduzima pravo na pravično postupanje, napominjući da ga porota nije osudila za pobunu .

"Čak i ako smo uvjereni da je kandidat počinio užasna djela u prošlosti - usudio bih se reći, angažiran u pobuni - mora postojati proceduralni postupak prije nego što možemo proglasiti tu osobu diskvalifikovanom za obavljanje javne funkcije", rekao je Samour.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG