Linkovi

Trump tuži Twitter, Facebook i Google tvrdeći da je cenzurisan


Bivši predsjednik SAD Donald Trump najavio je kolektivne tužbe protiv tri velike tehnološke kompanije, optužujući ih za cenzuru sprovedenu protiv njega i drugih konzervativaca.

"Tražimo od američkog okružnog suda da Južni okrug Floride naredi da se trenutno zaustavi ilegalna, sramotna cenzura američkog naroda od kompanija društvenih medija", rekao je Trump u srijedu.

Trump je vodeći podnosilac tužbi u kolektivnim parnicama protiv Facebooka, Twitetra i Googlea (koji je vlasnik YouTubea), kao i protiv njihovih čelnika Marka Zukerberga, Džeka Dorsija i Sundara Pichaja, koje je Trump sarkastično opisao kao "tri zaista fina momka".

Nije bilo neposrednih komentara kompanija iz Kalifornije ili njihovih rukovodilaca.

"Ključna bitka"

Trump je na svom golf terenu u Bedminsteru u državi Nju Džerzi predvidio da će pravne radnje "biti ključna bitka u odbrani Prvog amandmana i na kraju sam uvjeren da ćemo ostvariti istorijsku pobjedu za američku slobodu i , istovremeno i sloboda govora".

Tokom posljednjih nedjelja njegovog predsjednikovanja, Twitter i Facebook su protjerali Trumpa nakon što su njegovi sljedbenici upali u američki Kapitol 6. januara. Kompanije su kao razlog navele zabrinutost da bi predsjednikove objave na društvenim mrežama podstakle dalje nasilje.

Trumpu, koji je funkciju napustio 20. januara inauguracijom Džoa Bajdena za predsjednika, i dalje su ukinuti nalozi na platformama.

Tužbe su takođe "za demokrate, pa čak i progresivce čiji bi govor trebalo da bude zaštićen Prvim amandmanom", rekla je Pam Bondi, bivša državna tužiteljka na Floridi, koja je bila među nekoliko tužilaca, advokata i pristalica koji su prisustvovai Trumpom obraćanju javnosti u srijedu.

Bivši predsjednik rekao je da je regrutovao "puno duhanskih advokata" kako bi pokrenuo tužbu, uključujući Džona Kolea, koji je bio ključni parničar u parnicama vrijednim više milijardi protiv proizvođača cigareta.

To je "štos"

Neki u pravnoj zajednici i zagovornici slobode govora sumnjaju su da će Trump i njegovi kolege tužioci uspjeti.

"Ova tužba je vratolomija i malo je vjerovatno da će se naći na sudu", rekao je Džamil Džafer, izvršni direktor Instituta za amandmane Najt frst sa Univerziteta Kolumbija.

"Treba voditi važnu raspravu o tome kakve obaveze Prvi amandman može da nametne privatnim akterima koji imaju toliko uticaja na javni diskurs i o tome koliku slobodu Prvi amandman daje Kongresu da reguliše aktivnosti tih privatnih aktera. Ali ova žalba vjerovatno neće doprinijeti mnogo toj raspravi", rekao je Džafer.

"Postupak je podnijet na pogrešnom mjestu. A čak i da je žalba podnesena tačno, ne navodi se zahtjev za po kom bi mogla da bude ukinuta suspenzija", rekao je Gebrijel Malor, federalni parničar i pisac iz Virdžinije. "Prvi amandman štiti od akcije države. Facebook nije državni akter, bez obzira na to koliko je velik i bez obzira na to koliko korisnika isključuje. Dakle, Prvi amandman ne pruža nikakvu podršku Trumpovoj žalbi".

Pored toga, Trump tvrdi da odredba federalnog zakona (poznata kao CDA § 230) krši Prvi amandman jer štiti odluku Facebooka da isključi sadržaje koji mu se ne sviđaju.

"Nula šansi" za uspjeh

"Ovo je neozbiljan argument. Facebook je Prvim amandmanom zaštićen od prinude da objavljuje korisnički sadržaj koji ne želi. Zaštita odgovornosti iz odeljka 230 lako se uklapa u zaštitu prvog amandmana. Jednostavno, ima nula šansi da Trump uspije u ovoj parnici", predvidio je Malor.

S ustavnog stanovišta, pravni podnesci su "šala", kaže Rebeka Mekinon, zagovornica digitalnih prava i osnivačica Global vojsesa.

Među onima koji tvrde da tužba nema nikakve šanse je i Centar za demokratiju i tehnologiju, neprofitna organizacija za zaštitu zakona i zagovaranje usredsređena na zaštitu ljudskih prava i demokratskih principa u digitalno doba.

"Trumpova tužba nema nikakve veze sa pobjedom na sudu. Publika je njegova baza. Ona pruža uporište za više dezinformisanja njegovih pristalica preko Foks njuza i drugde", rekla je Mekinon.

Trump je rekao prisutnima tokom obraćanja u srijedu da ne želi da riješi stvar prije odlaska na suđenje, te da, čak i ako pobijedi i ako se naredi kompanijama da vrate njegove naloge na društvenim mrežama, nije siguran da li će ponovo koristiti te platforme.

Prije nego što su njegovi nalozi uklonjeni, Trump je mogao trenutno i direktno da dođe u kontakt sa desetinama miliona svojih sljedbenika. Nije bio aktivan na nekoliko novih platformi društvenih mreža koje su privukle neke od njegovih političkih pristalica. Umjesto toga, oslanjao se na kratka saopštenja za štampu, koja podsjećaju na njegove tvitove, distribuirane putem elektronske pošte novinarima i drugima, kako bi nastavio da iznosi neutemeljene tvrdnje o pobjedi na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

Izborni zvaničnici u raznim državama, njegov vlastiti državni pravobranilac i brojne sudije, uključujući i neke koje je Trump imenovao, izjavljivali su da nema dokaza o masovnoj izbornoj prevari za koju je više puta tvrdio da se dogodila na predsjedničkom takmičenju 2020. godine.

XS
SM
MD
LG