Linkovi

Facebook još nije odlučio o trajnoj zabrani ili vraćanju Trumpovog naloga


Donaldu Trumpu su ukinuti nalozi na Twitteru i Facebooku nakon upada njegovih pristalica u Kongres 6. januara
Donaldu Trumpu su ukinuti nalozi na Twitteru i Facebooku nakon upada njegovih pristalica u Kongres 6. januara

Konačna odluka o tome da li će bivši predsjednik Donald Trump moći da se vrati na društvenu mrežu Facebook, odložena je, saopšio je nadzorni odbor kompanije.

I kritičari Facebooka i oni koji ga brane u slučaju ukidanja Trumpovog naloga, dali su podršku nadzornom odboru da o tome odluči, poslije napada na Kongres 6. januara.

"Odboru je potrebno dodatno vrijeme kako bi pažljivo razmotrio sve komentare. U narednim nedjeljama obavijestićemo javnost o eventualnoj suspenziji Trumpovih naloga na Facebooku i Instagramu", rekao je portparol Facebooka.

Očekivalo se da nadzorni odbor kompanije o tome odluči u aprilu.

Pojedini aktivisti i intelektualci smatraju da je Trump "jasna i prisutna opasnost" i apeluju na Facebook da mu ne dozvoli povratak na mrežu. Konzervatvci na Capitol Hillu smatraju da je ukidanje prostora Trumpu na društvenim mrežama rezultat političke pristrasnosti i gušenja slobode govora.

Facebook je tražio da o tome odluku donese nezavisni nadzorni odbor.

Za Trumpa su društvene mreže bile megafon preko kojeg je prenosio svoje poruke, ali mu je pristup ukinut kada se desio napad njegovih pristalica na Capitol Hill u kojem je poginulo pet osoba.

XS
SM
MD
LG