Linkovi

Biden proglasio vanrednu situaciju u Teksasu


Prodavnice u Hustonu su ispražnjene
Prodavnice u Hustonu su ispražnjene

Predsjednik SAD Džo Bajden proglasio je stanje velike katastrofe u Teksasu, što otvara mogućnost za preusmjeravanje federalnih sredstava u državu u kojoj mnogi ljudi, zbog snježnog nevremena, nemaju struju i vodu, saopštila je Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA).

Skoro polovina države u petak nije imala pijaću vodu, a struje nema već nekoliko dana, dok je temperatura u minusu. U hladnom talasu umrlo više ljudi.

Ovo je i prva veća kriza s kojom se suočava predsjednik SAD u prvih mjesec dana svog mandata. Bijela kuća tijesno sarađuje sa republikanskim guvernerom Teksasa Gregom Abotom, koji nije odmah priznao Bajdenovu pobjedu na novembarskim izborima.

Bajden je zatražio od svojih saradnika da ubrzaju proceduru proglašenja vanredne situacije u Teksasu, rekla je portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Predsjednik SAD je razgovarao sa Abotom i prenio mu da će federalne vlasti raditi sa lokalnim kako bi se pomoglo ljudima koji su bez struje i vode.

Istovremeno, republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz suočava se sa brojnim kritikama, jer je u trenutku najgore krize otputovao sa porodicom na odmor u Meksiko.

Iz Kankuna se vratio u četvrtak i svoj odlazak nazvao "greškom".

"Nećemo trošiti ni vrijeme, ni energiju na komentarisanje toga šta je radio senator Kruz", rekla je portparolka Bijele kuće.

Demokrate u Kongresu optužile su Abota i druge republikance da su odgovorni za katastrofu u Teksasu jer nisu ulagali u energetski sistem.

"Ovo je moglo da se spriječi da republikanci četiri godine nisu žmirili na činjenicu da energetski sistem u Teksasu ne može da izdrži ekstremnu hladnoću. Tek sada vidimo da je sistem bio nekoliko sekundi od totalnog kolapsa", kazao je republikanski kongresmen Mark Vejsi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG