Linkovi

Milioni bez struje u Teksasu zbog snježne oluje


Lia Ubidia i njen sin Endru Velarde vraćaju se iz samoposluge po snijegu, 15. februara 2021.
Lia Ubidia i njen sin Endru Velarde vraćaju se iz samoposluge po snijegu, 15. februara 2021.

Centralne i južne dijelove SAD zahvatilo je zimsko nevrijeme a rekordno niske temperature bilježe se od obale Meksičkog zaliva do kanadske granice. Nevrijeme utiče na živote više od 150 miliona ljudi. 

Jedna od najteže pogođenih država je Teksas, gdje su ledene oluje krajem prošle nedelje dovele do smrtosnosnog lančanog sudara 100 automobila. Ledeno je bilo i tokom vikenda a u ponedeljak, na međunarodnom aerodromu u Hjustonu izmjerena je temperatura od -8,3 Celzijusovih stepeni, najniža u 32 godine.

Neobično niske temperature u Teksasu dovele su do povećane potrošnje električne energije, zbog čega je državna elektrodistribucija u ponedjeljak bila primorana da uvede rotirajuće restrikcije, a skoro 3 miliona potrošača je ostalo bez struje.

Predsjednik Džo Bajden u ponedjeljak je proglasio vanredno stanje i oslobodio federalne resurse za pomoć Teksasu, gdje su se temperature kretale u rasponu od - 2 do - 22 Celzijusova stepena.

Temperature u Teksasu u ponedeljak bile su između -2 i -22 Celzijusova stepena.
Temperature u Teksasu u ponedeljak bile su između -2 i -22 Celzijusova stepena.

Međunarodni aerodrom Džordž Buš u Hjustonu zatvoren je do 1 sat popodne po lokalnom vremenu, dok je gradski aerodrom Hobi saopštio da neće raditi najmanje do utorka zbog nevremena.

Ledeno vrijeme je uticalo i na energetski sektor u Teksasu, koji je ubjedljivo najveći proizvodjač sirove nafte u cijelim Sjedinjenim Državama. Naftne rafinerije su zatvorene a operateri gasovoda sa prirodnim gasom su takođe uveli restrikcije.

Pored Teksasa, ledeno vrijeme je zahvatilo veći dio SAD tokom produženog vikenda pred praznik - Dan predsjednika.

Nacionalna meterološka služba saopštila je da se ledena vazdušna masa sa Arktika kreće ka jugu, daleko mimo oblasti koje su navikle na temperature ispod nule, a upozorenje na zimsko nevrijeme izdato je u većim dijelovima američke obale Meksičkog zaliva kao i u Oklahomi i Mizuriju.

U Luizijani, gdje su veoma niske temperature dovele do nestašica struje i zatvaranja puteva, neke opštine su uvele zabrane kretanja, da bi svoje stanovnike odvratile od vožnje po opasnim uslovima.

Ledeni talas iz Teksasa takođe je zahvatio sjeverne dijelove susjednog Meksika, gde vlasti kažu da rade na tome da poprave kvarove na električnoj mreži. Bez struje je ostalo oko 400.000 ljudi.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG