Linkovi

15 američkih država glasa na stranačkim izborima u utorak


Pristalice kandidata stoje ispred biračkog mjesta na predsjedničkim primarnim izborima 23. januara 2024. u Windhamu, New Hampshire.
Pristalice kandidata stoje ispred biračkog mjesta na predsjedničkim primarnim izborima 23. januara 2024. u Windhamu, New Hampshire.

Birači idu na birališta u 15 američkih država i Američke Samoe u utorak u najvećem danu glasanja na stranačkim izborima, a očekuje se da će predsjednik Joe Biden i bivši predsjednik Donald Trump ostvariti još pobjeda i neizbježno sučeljavanje u novembru na nacionalnim izborima.

Biden, koji je pobijedio Trumpa na izborima 2020., suočava se sa samo simboličnim protivljenjem na demokratskim predizborima na ono što je u američkom političkom kalendaru poznato kao Super utorak. Bez obzira na to, Biden zaostaje nekoliko postotnih poena iza Trumpa u nedavnim nacionalnim anketama i u nekoliko država koje će vjerovatno odrediti nacionalni ishod.

Trump je u subotu privukao više delegata na ovoljetnoj konvenciji nominacija nacionalne stranke na republikanskim takmičenjima u Michiganu, Idahu i Missouriju. Predviđa se da će učvrstiti svoju prednost na glasanju u utorak nad svojom preostalom protivkandidatkinjom, Nikki Haley, svojom nekadašnjom ambasadoricom Ujedinjenih naroda i bivšoom guvernerk Južne Karoline.

Trump se suočava s četiri krivične optužnice bez presedana koje obuhvataju 91 optužbu, a prvo suđenje je zakazano za tri sedmice zbog optužbi da je pokušao sakriti tajnu isplatu novca porno zvijezdi uoči svoje uspješne predsjedničke kampanje 2016. Ali on još nije izgubio državu u kampanji 2024. od Haley, a u posljednje vrijeme gotovo je ignorirao njenu kandidaturu i umjesto toga se fokusirao na Bidena.

Na skupu u subotu uveče u srednjoatlantskoj državi Virdžiniji, Trump je pozvao na "klizište preveliko za namještanje" na primarnim izborima u utorak kako bi poslao "signal" Bidenu.

Znate da oni imaju, kao, standardnu liniju: 'Donald Trump je prijetnja demokratiji.' Neka reklamna agencija je to zapisala”, rekao je Trump. "Ja nisam prijetnja. Ja sam taj koji okončava prijetnju demokratiji."

Nekoliko dana nakon što su i Trump i Biden posjetili američko-meksičku granicu kako bi ponudili svoje planove za kontrolu priliva migranata, Trump je obnovio svoje napade protiv Bidena, ignorirajući poziv sadašnjeg predsjednika na donošenje oštrije kontrole imigracije kako je predložila dvostranačka grupa senatora, Demokrata, republikanac i nezavisni.

"Da se razumijemo: ova zemlja je u neredu," rekao je Trump. "Došli smo od 15 [miliona] do 16 miliona ljudi, a oni su došli iz zatvora. Dolaze iz mentalnih ustanova i ludnica, teroristi. Oni su dileri droge. Zaista ćemo biti sasvim drugačija zemlja.

"Moramo to zaustaviti. Uz vašu pomoć, mi ćemo osvojiti velike pobjede u Super utorak," rekao je. "A ovog novembra, Virginia će reći pokvarenom Joeu Bidenu da si otpušten. Otpušten si! Izlazi odavde! Gubi se odavde! Gubi se iz Bijele kuće.”

Uprkos tome što je u ranim stranačkim predizborima i gubicima u klubu izgubila od Trumpa i izgledima za još više u utorak, Haley je u nedelju u emisiji "Meet the Press" na NBC News rekla da nema namjeru da odustane od trke.

Sve dok smo konkurentni, dok pokazujemo da ima mjesta za nas, nastaviću da se borim“, rekla je ona.

Haley, koja je svojevremeno potpisala obećanje da će podržati republikanskog predsjedničkog kandidata, oklijevala je da li će poštovati tu obavezu ako Trump dobije nominaciju stranke.

Mislim da ću donijeti odluku koju želim da donesem“, rekla je. “Uvijek sam govorila da imam ozbiljnu zabrinutost zbog Donalda Trumpa. Još više brinem o Joeu Bidenu.

XS
SM
MD
LG