Linkovi

Trump pobijedio na stranačkim izborima u Misuriju, Ajdahu, i Mičigenu


Republikanski predsjednički kandidat bivši predsjednik Donald Trump govori na predizbornom skupu 2. marta 2024. u Greensborou, NC.
Republikanski predsjednički kandidat bivši predsjednik Donald Trump govori na predizbornom skupu 2. marta 2024. u Greensborou, NC.

Bivši predsjednik Donald Trump nastavio je u subotu svoj marš prema republikanskoj nominaciji, pobijedivši na poslaničkim izborima u Ajdahu i Misuriju i pokupivši broj delegata na stranačkoj konvenciji u Mičigenu.

Trump je u subotu osvoji delegata u igri, čime je njegov broj porastao na 244 u poređenju sa 24 za bivšu ambasadoricu UN-a Nikki Haley. Kandidat treba da obezbijedi 1.215 delegata da bi izborio republikansku nominaciju.

Sljedeći događaj u republikanskom kalendaru je nedelja u Distriktu Kolumbija. Dva dana kasnije je super utorak, kada će 16 država održati predizbore na najveći dan glasanja u godini van novembarskih izbora. Trump je na putu da osigura nominaciju nekoliko dana kasnije.

Michigan

Republikanci iz Michigana na svojoj konvenciji u Grand Rapidsu počeli su dodjeljivati 39 od 55 republikanskih predsjedničkih delegata u državi. Trump je osvojio svih 39 dodijeljenih delegata.

Ali značajan dio stranačkih snaga preskočio je skup zbog dugotrajnih posljedica višemjesečnog spora oko rukovodstva stranke.

Tramp je prošlog utorka pobijedio na predizborima u Mičigenu sa 68 odsto glasova u poređenju sa Hejlinih 27 odsto.

Republikanci iz Michigana bili su primorani da podijele raspodjelu svojih delegata na dva dijela nakon što su demokrate, koje kontrolišu državnu vladu, preselile Michigan u rane primarne države, kršeći pravila nacionalne Republikanske stranke.

Missouri

Glasači su se postrojili ispred crkve u Kolumbiji, gdje se nalazi Univerzitet u Misuriju, prije nego što su se otvorila vrata za poslaničke grupe. Kada su ušli unutra, čuli su apele pristalica kandidata.

"Svakih 100 dana trošimo 1 bilion dolara, a novac ide širom svijeta. Ilegalci bježe preko granice", rekao je okupljenima Tom Mendenall, elektor za Trumpa 2016. i 2020. godine. Kasnije je dodao: "Znate gdje je stajalište Donald Trumpa o mnogim ovim pitanjima."

Christensen, 31-godišnjak iz Kolumbije koji je došao na poslanički klub sa suprugom i troje djece od 7, 5 i 2 godine, tada je pozvao republikance da krenu u novom smjeru.

„Ne moram da slušam o zavaravanju gospodina Trampa sa ljudima neugodnog karaktera, kao ni moja deca“, rekao je Kristensen u prostoriji. "A ako tog čovjeka stavimo u ured, to je ono o čemu ćemo stalno slušati. I završio sam s tim."

Pristalice su brzo prešle na jednu ili drugu stranu sobe, ovisno o tome da li su favorizirali Trumpa ili Haley. Bilo je malo diskusija između članova poslaničkog kluba nakon što su izabrali stranu.

Ove godine je bio prvi test novog sistema, koji gotovo u potpunosti vode volonteri sa republikanske strane.

Poslanički klubovi su organizovani nakon što je republikanski guverner Mike Parson potpisao zakon iz 2022. kojim je, između ostalog, otkazan planirani predsjednički izbor 12. marta.

Zastupnici nisu uspjeli vratiti predizborne izbore uprkos pozivima da to učine i lideri republikanske i demokratske stranke u državi. Demokrate će održati partijske predizbore 23. marta.

Trump je dvaput pobijedio pod starim predsjedničkim primarnim sistemom u Missouriju.

Idaho

Prošle godine, zakonodavci iz Idaha usvojili su zakon o smanjenju troškova koji je trebao pomjeriti sve predizbore u državi na isti datum u maju. Ali zakon je nehotice u potpunosti eliminirao predsjedničke izbore.

Zakonodavno tijelo pod vodstvom republikanaca razmatralo je održavanje posebne sjednice za ponovno uspostavljanje predsjedničkih izbora, ali nije uspjelo da se na vrijeme dogovori o prijedlogu, ostavljajući obje stranke s predsjedničkim klubovima kao jedinom opcijom.

"Mislim da je došlo do velike zabune jer većina ljudi ne shvata da je naše zakonodavno tijelo zapravo glasalo za pogrešan zakon", rekla je Jessie Bryant, koja je volontirala na kokusu u blizini centra Boisea. "Dakle, klub je zaista najbolji scenario da se zaista dobije prilika da se glasa za predsjedničkog kandidata i nominuje ga za (Republikansku stranku)".

Poslanički klubovi demokrata se održavaju tek 23. maja.

XS
SM
MD
LG