Linkovi

Biden poziva na saradnju u imigraciji, Trump ilegalne imigrante uporedio sa teroristima


Biden i Trump u Teksasu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:14 0:00

Biden Trump u Teksasu

Američki predsjednik Joe Biden i Donald Trump, njegov vjerovatni republikanski rival na novembarskim izborima, istog dana su posjetili američko-meksičku granicu, u vrijeme kada je veliki priliv migranata postao jedno od najvažnijih pitanja za glasače.

Biden je posjetio pogranični grad Brownsville u Teksasu, u namjeri da podsjeti birače da su republikanci u Kongresu odbacili dvostranački prijedlog o jačanju imigracionih mjera, nakon što im je Trump rekao da ne izglasaju zakon kako Biden ne bi ostvario političku pobjedu. Brownsville je region gdje se broj ilegalnih ulazaka u SAD znatno smanjio proteklih godina.

Agenti granične patrole informisali su predsjednika o situaciji na granici, za vrijeme šetnje duž rijeke Rio Grande, koja razdvaja Brownsville i Meksiko.

Biden je u Brownsville-u pozvao Trumpa da mu se pridruži u pronalaženju rješenja za probleme imigracije u Sjedinjenim Državama.

Usaglasite se umjesto što članovima Kongresa govorite da blokiraju ovaj prijedlog. Pridružite mi se ili ću se ja pridružiti vama ukazujući Kongresu da usvoji ovaj dvostranački prijedlog zakona o bezbjednosti granica. Možemo to da uradimo zajedno”, rekao je Biden.

On je tokom obraćanja pozvao članove Kongresa da ponovo razmotre stavove o dvostranačkom prijedlogu za rješavanje krize na granici, pošto je blokiran u Senatu, u velikoj mjeri i zbog protivljenja Donalda Trumpa.

Senat treba da prispita svoj stav, a članovi koji mu se protive politizaciju treba da to ostave po strani. Njihova odluka treba da bude donijeta na osnovu procijenjene dobrobiti, a ne da li će koristiti jednoj ili drugoj stranci. Dogovor je bio gotovo postignut, a onda ga je skrajnulo strančarenje. Kompromis je koristan korak u rješavanju problema imigracije”, poručio je Biden.

Potrebno je da djelujemo”, podvukao je američki predsjednik – aludirajući na Kongres.

Vrijeme je da predsjedavajući i neki od mojih republikanskih prijatelja koji blokiraju prijedlog zakona pokažu da imaju kičmu”, podvukao je Joe Biden.

Sa druge strane, bivši predsjednik Trump obišao je Eagle Pass - jedno od najprometnijih područja za ilegalni prelazak iz Meksika u Ameriku. Kao opasnost je označio dolazak migranata u Sjedinjene Države.

Trump, oštar kritičar granične politike američke administracije, u govoru u parku Shelby nastojao je da poveže porast stope kriminala u Americi sa porastom priliva ilegalne imigracije.

To su ljudi koji u nađu zemlju dolaze iz zatvora, mentalnih ustanova. Oni su teroristi i to je užasno”, rekao je bivši američki predsjednik – koji se u svrhu potvrđivanju svojih tvrdnji pozivao na smrtni slučaj djevojke Laken Rilley. Izgubila je život tokom džoginga u kampusu Univerziteta u Džordžiji, a za njeno ubistvo osumnjičen je venecuelanski imigrant bez dokumenata.

Bivši predsjednik Donald Trump na graničnom prelazu kod rijeke Rio Grande u mjestu Eagle Pass u Teksasu, 29. februara 2024. (Foto: AP/Eric Gay)
Bivši predsjednik Donald Trump na graničnom prelazu kod rijeke Rio Grande u mjestu Eagle Pass u Teksasu, 29. februara 2024. (Foto: AP/Eric Gay)

Trump, koji je tokom svog mandata pokušao da izgradi veliki zid na američko-meksičkoj granici razgovarao je sa guvernerom Gregom Abbottom i lokalnim zvaničnicima.

Nekoliko stotina Trumpovih pristalica okupilo se na ulicama blizu Šhelby parka, područja koje je ograđenno da bi se spriječio ilegalni ulazak migranata. Nosili su zastave na kojima je pisalo "Učinimo Ameriku ponovo velikom", i "Nema predaje".

Biden je započeo mandat u Bijeloj kući 2021. godine obećanjem da će ukinuti tvrdu imigracionu politiku koju je vodio Trump, ali je u međuvremenu zauzeo oštriji pristup.

Pod pritiskom republikanaca, koji ga optužuju da ne uspijeva da kontroliše granicu, Biden je pozvao Kongres prošle godine da izdvoji veća sredstva za sprovođenje zakona i najavio da će "zatvoriti granincu" ako dobije nova ovlaštenja da migrante vrati sa granice. Bijela kuća razmatra i primjenu predsjedničkih ovlaštenja da se migrantima na granici uskrati azil, naveo je jedan izvor upućen u to pitannje.

Granična bezbjednost je u središtu debate u američkom Kongresu. Bidenova administracija se zalaže za prijedlog zakona koji sadrži nova finansijska sredstva za Ukrajinu i Izrael. Republikanci, posebno u Predstavničkom domu, zalažu se za veće mjere zaštite granice u okviru istog zakonskog paketa.

Trump je pozivao da se odbaci dvostranački prijedlog u Senatu koji je uz pomoć Ukrajini sadržao i niz odredbi koje se odnose na graničnu bezbjednost, što je dovelo do toga da prijedlog, na kraju, bude poražen u Senatu. Republikanci u Predstavničkom domu insistiraju na tome da se pitanje granice razmatra odvojeno, prije bilo kakvog glasanja o pomoći stranim zemljama.

U izvještaju su korištene i informacije agencija Reuters i AP.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG