Linkovi

Umjetna inteligencija važna za ometanje izbora, upozorava FBI


Protivnici koji koriste generativnu umjetnu inteligenciju predstavljaju prijetnju američkim predsjedničkim izborima 2024., rekao je direktor FBI-ja Christopher Wray 29. februara 2024. godine.
Protivnici koji koriste generativnu umjetnu inteligenciju predstavljaju prijetnju američkim predsjedničkim izborima 2024., rekao je direktor FBI-ja Christopher Wray 29. februara 2024. godine.

Američki sigurnosni zvaničnici pripremaju se za navalu brzih operacija utjecaja, od širokog spektra protivnika, s ciljem da utiču na predstojeće predsjedničke izbore u zemlji.

Direktor FBI-a Christopher Wray izdao je najnovije upozorenje o pokušajima miješanja dok američki birači odlučuju koga će podržati kada izađu na izbore u novembru, rekavši na sastanku stručnjaka za sigurnost da tehnologije poput umjetne inteligencije već mijenjaju pejzaž prijetnji.

"U ovom izbornom ciklusu, SAD će se suočiti s više protivnika koji se kreću bržim tempom osnaženi novom tehnologijom", rekao je Wray.

Napredak u generativnoj AI [umjetnoj inteligenciji], na primjer, smanjuje barijeru ulasku, olakšavajući i više i manje sofisticiranim stranim protivnicima da se upuste u zloćudni utjecaj, dok ulažu napore stranog utjecaja od strane igrača i starih i novih, što je realističnije i teže ih je otkriti”, rekao je.

Upozorenje odražava zabrinutost koju su ranije ove sedmice iznijeli visoki zakonodavac i Bijela kuća, a u oba slučaja ističu Rusiju.

"Brinem se da smo manje spremni za stranu intervenciju na našim izborima 2024. nego što smo bili 2020.", rekao je Mark Warner, predsjedavajući obavještajnog odbora Senata, tokom konferencije o cyber sigurnosti u utorak.

U nedjelju je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao za NBC-jev “Meet the Press” da “ima dosta razloga za zabrinutost”.

"Ovdje postoji historija uplitanja od strane Ruske Federacije, njenih obavještajnih službi", rekao je Sullivan.

Američke obavještajne agencije zaključile su da je Rusija pokušala da se umiješa u izbore 2016. i 2020. godine.

Ali Rusija nije bila sama.

U procjeni obavještajnih službi s koje je skinuta oznaka tajnosti, a koja se odnosi na međuizbore 2022. godine, zaključeno je s visokim do umjerenim povjerenjem da su se Rusiji pridružile Kina i Iran u nastojanju da utječu na ishod.

"Kina je prešutno odobrila napore da pokuša utjecati na nekoliko utrka na sredini mandata u kojima su učestvovali članovi obje političke stranke u SAD", navodi se u izvještaju.

"Teheran se prvenstveno oslanjao na svoje obavještajne službe i internetske utjecajne osobe sa sjedištem u Iranu za izvođenje svojih tajnih operacija", navodi se. “Utjecajne aktivnosti Irana odražavale su njegovu namjeru da iskoristi uočene društvene podjele i potkopa povjerenje u američke demokratske institucije tokom ovog izbornog ciklusa.”

Sjedinjene Države također navode da su drugi protivnici, kao što su Kuba, Venecuela i libanski Hezbolah, pokušavali utjecati na izbore, kao i saveznici, poput Turske i Saudijske Arabije.

Upozorenja od Wraya i drugih nailaze na odbijanje nekih zakonodavaca i konzervativnih komentatora koji takve izjave smatraju pokušajem oživljavanja onoga što nazivaju "ruskom obmanom" - govoreći o narativu da se Rusija miješala u američke predsjedničke izbore 2016. kako bi pomogla bivšem predsjedniku Donaldu Trampu te je njegova pobeda bez zasluga.

Warner je, međutim, odbacio taj stav u odgovoru na pitanje Glasa Amerike na marginama bezbjednosne konferencije u utorak. “Svako ko ne misli da su se ruske obavještajne službe imale i nastavit će se miješati u naše izbore... pitam se odakle im informacije za početak”, rekao je on.

Wray je u četvrtak sugerirao da će se lista zemalja i drugih stranih grupa koje žele utjecati na američke birače proširiti. “AI je najkorisniji za ono što bih nazvao osrednjim lošim momcima i čini ih kao srednjim,” rekao je.

Zaista sofisticirani protivnici više koriste AI samo da bi povećali brzinu i obim svojih napora“, rekao je. „Ali dolazimo do dana u kojem će ono što bih ja nazvao stručnjacima, najsofisticiranijim protivnicima, pronaći načine da koriste AI kako bi bili još elitniji.

Neke privatne firme za cyber sigurnost također vide da opasnost raste.

Prošlog septembra, Microsoft je upozorio da je Peking razvio novu sposobnost umjetne inteligencije koja može proizvesti "sadržaj koji upada u oči" koji će vjerovatnije postati viralan u odnosu na prethodne operacije utjecaja Kine.

Drugi se slažu.

"Bilo da se radi o robotskim pozivima, bilo da se radi o lažnim video snimcima - sve te stvari čak ni do 2022. godine nisu bile toliko rasprostranjene", rekao je izvršni direktor Trellixa Bryan Palma za Glas Amerike.

„Mislim da ćete sve više toga viđati kako se budemo bližili izborima“, rekao je on.

XS
SM
MD
LG