Linkovi

AP: Američki vojnik koji je prebjegao u Sjevernu Koreju je u američkom pritvoru


Travis King
Travis King

Travis King, američki vojnik koji je prešao u Sjevernu Koreju, nalazi se u američkom pritvoru, prema dvojici američkih zvaničnika.

Jedan zvaničnik je u srijedu rekao da je King prebačen u američki pritvor u Kini.

Zvaničnici su govorili pod uvjetom da ostanu anonimni kako bi razgovarali o Kingovom statusu prije objave SAD-a.

Sjeverna Koreja je u srijedu saopćila da će protjerati američkog vojnika koji je prije dva mjeseca prešao u zemlju kroz teško naoružanu granicu koja razdvaja Koreje.

Najava oslobađanja Travisa Kinga uslijedila je relativno brzo i iznenadilo je neke posmatrače koji su očekivali da će Sjever odugovlačiti njegov pritvor u nadi da će dobiti ustupke od Washingtona u vrijeme visokih tenzija između rivala.

Zvanična sjevernokorejska centralna novinska agencija izvijestila je da su vlasti završile ispitivanje Kinga, ali nisu rekli kada zvaničnici planiraju da ga protjeraju ili gdje.

King, koji je služio u Južnoj Koreji, pretrčao je u Sjevernu Koreju dok je bio u civilnom obilasku pograničnog sela 18. jula, postavši prvi Amerikanac za kojeg je potvrđeno da je pritvoren u Sjevernoj Koreji u gotovo pet godina.

U vrijeme kada je prešao granicu, King je trebao krenuti u Fort Bliss u Teksasu, nakon što je pušten iz zatvora u Južnoj Koreji zbog osude za napad.

U srijedu je državna novinska agencija objavila da je King priznao da je ilegalno ušao na sjever jer gaji “loše osjećanje protiv neljudskog maltretiranja i rasne diskriminacije” u američkoj vojsci i “razočaran je neravnopravnim američkom društvom”.

Slični komentari pripisivani su Kingu i ranije, a provjeriti njihovu autentičnost je nemoguće.

“Relevantni organ DNRK-a odlučio je da protjera Travisa Kinga, vojnika američke vojske koji je ilegalno upao na teritoriju DNRK-a”, objavila je državna novinska agencija, koristeći inicijale zvaničnog imena Sjeverne Koreje, Demokratska Narodna Republika Korea.

Bijela kuća, State Department i Pentagon nisu imali nikakav neposredan komentar na izvještaj.

Nakon sedmica šutnje, Sjeverna Koreja je u avgustu potvrdila da je pritvorila Kinga (23) i da istražuje okolnosti oko njegovog prelaska granice.

U intervjuu prošlog mjeseca za AP, Kingova majka, Claudine Gates, rekla je da njen sin ima „toliko razloga“ da želi da se vrati kući.

„Jednostavno ne mogu da ga vidim da želi da ostane u Koreji kada ima porodicu u Americi. Ima toliko razloga da se vrati kući”, rekla je

King, koji je iz Wisconsina, bio je među oko 28.000 američkih vojnika stacioniranih u Južnoj Koreji kao odvraćanje od potencijalne agresije iz Sjeverne Koreje. Američki zvaničnici izrazili su zabrinutost za Kingovo dobro, navodeći grubo postupanje Sjevera prema nekim američkim zatočenicima u prošlosti.

Neovlašteni prelazi preko demilitarizovane zone koja razdvaja Koreje su izuzetno rijetki. Nekoliko Amerikanaca koji su prešli u Sjevernu Koreju u prošlosti su vojnici, misionari, zagovornici ljudskih prava ili oni koji su jednostavno znatiželjni o jednom od najzatvorenijih društava na svijetu.

Odluka Sjeverne Koreje da oslobodi Kinga nakon 71 dana čini se relativno brzom prema standardima zemlje, posebno s obzirom na tenzije između Washingtona i Pjongjanga zbog rastućeg sjevernokorejskog programa nuklearnog oružja i raketa i proširenih vojnih vježbi Sjedinjenih Država s Južnom Korejom. Neki su spekulisali da bi Sjeverna Koreja mogla da tretira Kinga kao propagandnu imovinu ili pregovaračku taktiku.

Na kraju je Sjever očigledno zaključio da King jednostavno nije vrijedan zadržavanja, vjerovatno zbog troškova hrane i smještaja i dodjeljivanja čuvara i prevodilaca iako nikada nije trebao biti značajan izvor američkih vojnih obavještajnih podataka, rekao je Cheong Seong -Chang, analitičar u južnokorejskom institutu Sejong.

Nije odmah bilo jasno kako bi King mogao biti protjeran. U nekim ranijim slučajevima, zarobljeni Amerikanci su prebačeni u Peking. U drugima je poslan izaslanik da ih preuzme.

To se dogodilo 2017. godine kada je Sjeverna Koreja deportirala Otta Warmbiera, američkog studenta koji je bio u komi u vrijeme puštanja na slobodu, a kasnije umro.

Bill Richardson – koji je sve do svoje smrti služio mnogim predsjedničkim administracijama kao nezvanični diplomatski pregovarač– otputovao je u Sjevernu Koreju 2007. kako bi vratio ostatke vojnika poginulih u Korejskom ratu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG