Linkovi

Američki vojnik sprema da traži status izbjeglice u S.Koreji, navode državni mediji


Trsvis King (FOTO: Reuters)
Trsvis King (FOTO: Reuters)

Sjeverna Koreja je zaključila da američki vojnik Travis King, koji je u julu pobegao iz Južne u Severnu Koreju, želi utočište tamo ili negdje drugdje zbog „nehumanog tretmana i rasne diskriminacije” u vojsci SAD, prenijeli su državni mediji.

To je bilo prvo javno priznanje Pjongjanga da je vojnik prešao iz Južne Koreje 18. jula, tokom civilnog obilaska Zajedničke bezbjednosne zone na granici.

Američki zvaničnici su rekli da vjeruju da je King namjerno prešao granicu i do sada su odbijali da ga klasifikuju kao ratnog zarobljenika.

Sjevernokorejski istražitelji su također zaključili da je King prešao granicu namjerno i ilegalno, sa namjerom da ostane tamo ili u trećoj zemlji, javila je državna novinska agencija KCNA.

„Tokom istrage, Travis King je priznao da je odlučio da dođe u Sjevernu Koreju zbog nehumanog tretmana i rasne diskriminacije u američkoj vojsci. Također je izrazio spremnost da traži status izbjeglice u Sjevernoj Koreji, rekavši da je razočaran neravnopravnim američkim društvom”, objavila je KCNA.

Kinga su „pod kontrolom držali vojnici Korejske narodne armije” nakon njegovog prelaska, a istraga je i dalje bila aktivna, dodala je agencija.

Poslije tuče u pabu u alkoholisanom stanju, incidenta sa policijom i boravka u južnokorejskom zatvoru, King je prošlog mjeseca odveden na aerodrom kako bi odletio u Texas.

Ali umjesto da otputuje u Fort Bliss na disciplinsko saslušanje, King se iskrao, pridružio se obilasku Demilitarizovane zone i otišao preko granice.

Do incidenta u julu došlo je u periodu kada su odnosi između dvije Koreje na jednoj od najnižih tačaka u historiji.

Diplomatski napori su u zapećku, a sjevernokorejski lider Kim Jong Un najavljuje ubrzan razvoj oružja, među kojim su i taktičke nuklearne bojeve glave.

Ranije ovog mjeseca, Komanda Ujedinjenih nacija je saopštila da je Sjeverna Koreja „reagovala” na napore da se razgovara o tom slučaju.

Antony Blinken, američki državni sekretar, potvrdio je tada da je ostvaren kontakt sa predstavnicima Sjeverne Koreje, dodajući da još ne zna gdje se King nalazi i u kakvom je stanju.

Dvije Koreje ostaju tehnički u ratu jer se sukob iz perioda 1950. do 1953. završio primirjem, a ne sporazumom i na većem dijelu granice je pojačano prisustvo oružanih snaga.

Ali na južnokorejskoj strani postoji niža betonska ograda i relativno lako može da se preskoči, uprkos prisustvu vojnika sa obje strane.

Pjongjang ima dugu historiju pritvaranja Amerikanaca i njihovog korištenja kao ulog u bilateralnim pregovorima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG