Linkovi

Sastanak najviših zvaničnika SAD i Kine naredne nedjelje na Aljasci


Kineska i američka zastava
Kineska i američka zastava

Američki državni sekretar Antony Blinken i savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivan sastaće se sa kineskim kolegama na Aljasci sljedeće nedjelje, što je prvi sastanak visokih američkih i kineskih zvaničnika otkako je predsjednik Joe Biden stupio na dužnost 20. januara.

Blinken i Sullivan "sastaće se 18. marta na Aljasci sa direktorom Kancelarije Narodne Republike Kine (NRK) Yang Jiechijem​ i državnim savjetnikom Wang Yiem​. Sastanak će se održati nakon sastanaka sekretara Blinkena sa dva naša najbliža regionalna saveznika u Tokiju i Seulu. Sekretar Blinken i savjetnik Sullivan azgovaraće o nizu pitanja sa NRK", saopštio je State Department u srijedu.

"Ovo je važna prilika za nas da na vrlo iskren način izložimo mnoge brige koje imamo zbog postupaka i ponašanja Pekinga koji predstavljaju izazov za bezbjednost, prosperitet i vrijednosti Sjedinjenih Država i naših partnera i saveznika", rekao je Blinken zakonodavcima SAD u srijedu kada je svjedočio pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma.

Među mnogim pitanjima o kojima je Blinken rekao da planira da razgovara sa kineskim zvaničnicima sljedeće nedjelje je i postupanje Kineske komunističke partije prema muslimanskoj manjini Ujgura, što su SAD nazvale genocidom i zločinima protiv čovječnosti.

Kineski zvaničnici odbacuju tvrdnje da je Peking umiješan u kršenje ljudskih prava u Sinđijangu.

"Ako nemaju šta da sakriju, neka nam to pokažu, neka pokažu svijetu", rekao je Blinken poslanicima, pozivajući Kinu da svijetu omogući pristup tom području.

Dodao je da su dodatne "sankcije i vizna ograničenja", kao i druge moguće radnje protiv "onih koji su direktno odgovorni za djela genocida" stoje na raspolaganju SAD, dok se istovremeno obustavlja uvoz proizvoda koji su rezultat prisilnog rada u Sinđangu.

Bijela kuća je u srijedu saopštila da je važno održati prvi američko-kineski sastanak pod upravom Bidena "na američkom tlu".

Joe Biden
Joe Biden

"Takođe ćemo razgovarati o oblastima u kojima možemo sarađivati, u zajedničkom interesu", rekla je sekretarica za štampu Bijele kuće Jen Psaki.

Prije nedjelju dana Blinken je proglasio odnos Washingtona i Pekinga "najvećim svjetskim geopolitičkim testom" veka. Najviši američki diplomata rekao je da će se Washington i dalje takmičiti, sarađivati i biti "protivnik", ako bude potrebno, sa Kinom.

Odnosi između dvije vodeće svjetske ekonomije bili su najgori u posljednjih nekoliko decenija, jer je došlo do sukoba oko trgovine, tehnologije 5G, ljudskih prava i regionalne bezbjednosti.

"Bilo bi naivno predviđati resetovanje odnosa SAD i Kine i mislim da Kinezi nisu naivni. Oni žele da stabilizuju američko-kineske veze i sarađuju tamo gdje je to moguće", rekla je Bonnie Glaser​, direktorica pojekta "China Power" u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS) u Washingtonu.

"Iako Peking ne naglašava konkurentski aspekt odnosa, Kinezi su dobro svjesni da je to sada dominantan faktor. Administracija Bidena nije odbacila pristup Trumpove administracije prema Kini - umjesto toga, pokušava da se efikasnije takmiči", rekla je Glaser za Glas Amerike.

Kvad

Blinken i sekretar za odbranu SAD Lloyd Austin​ narednih dana idu u Aziju kako bi potvrdili američku posvećenost saveznicima u regionu.

Prvo zajedničko putovanje u inostranstvo najvišeg američkog diplomate i šefa odbrane dogodiće se nakon što se Biden u petak virtuelno sastane sa japanskim premijerom Yoshihideom Sugaom​, australijskim premijerom Scottom Morrisonom​ i indijskim premijerom Narendrom Modijem.

Takozvani četvorostrani bezbjednosni dijalog ili Kvad smatra se protivtežom sve agresivnijim akcijama Kine širom azijsko-pacifičkog regiona. Peking je Kvad osudio kao pokušaj da zaustavi njihov razvoj.

Ali zvaničnici iz administracije Bidena rekli su da Kvad ne radi na suprotstavljanju Kini.

"Kvad se ne odnosi ni na jedan izazov. Ne radi se ni o jednom pojedinačnom konkurentu", rekao je portparol State Departmenta Ned Price na pitanje Glasa Amerike u kojoj će se mjeri sastanak Kvada u petak baviti kontradiktornim aspektom američko-kineskih odnosa.

Price je dodao da je pomorska bezbjednost jedno od mnogih važnih pitanja na dnevnom redu, "ali naši zajednički interesi idu značajno preko toga".

Parada kineske mornarice
Parada kineske mornarice

"Vidim odstupanje od toga kako Bidenova administracija želi da razgovara o Kvadu, ali to ne znači da će ciljevi ove regionalne grupacije biti drugačiji", rekao je Eric Sayers​, gostujući saradnik u Američkom institutu za preduzeća.

"Bez obzira da li kažemo da se Kvad direktno odnosi na Kinu ili na velika pitanja regionalnog poretka, važan je nivo saradnje koji se može postići u cilju izgradnje otpornosti na kinesku kampanju prisile sa više domena koji vidimo da se odvija u oblastima poput vojske, tehnologije, telekomunikacija i trgovine", rekao je on za VOA.

Drugi analitičari, uključujući Dereka Grossmana​, koji je viši analitičar istraživačke institucije "Rand Corporation" sa sjedištem u SAD, rekli su za Glas Amerike da je Kina na dnevnom redu, čak i ako ostane nepomenuta.

"Jasno je da je jedan od ključnih regionalnih i globalnih izazova zbog kojih su zabrinuta sva četiri učesnika razgovora Kina, a posebno sve veća asertivnost Pekinga u Istočnom i Južnom kineskom moru", rekao je Grossman.

XS
SM
MD
LG