Linkovi

SAD: Senatori predlažu zakon koji dozvoljava vlastima da zabrane stranu tehnologiju kao što je TikTok


Ilustracija
Ilustracija

Dva američka senatora planiraju ove sedmice predložiti zakon koji ima za cilj da dozvoli vladi da "zabrani" strane tehnološke proizvode kao što je TikTok u kineskom vlasništvu, rekao je u nedjelju senator Mark Warner.

Warner, predsjedavajući obavještajnog odbora Senata, rekao je da će TikTok biti "jedan od potencijala" za reviziju u skladu s prijedlogom zakona. Demokratski senator dao je svoje komentare gostujući na Fox News Sunday.

Prijedlog zakona dolazi u trenutku kada je TikTok pod pojačanim pritiskom zbog zabrinutosti da bi podaci o američkim korisnicima mogli završiti u rukama kineske vlade.

Komitet za vanjske poslove američkog Predstavničkog doma izglasao je u srijedu da predsjedniku Joeu Bidenu da ovlaštenje da zabrani TikTok, što bi bilo najdalekosežnije američko ograničenje bilo koje aplikacije za društvene mreže.

Bijela kuća je prošle sedmice dala vladinim agencijama 30 dana da osiguraju da TikTok ne bude ni na jednom federalnom uređaju i sistemu. Više od 30 američkih država, Kanade i političkih institucija Evropske unije također su zabranile učitavanje TikToka na uređaje u državnom vlasništvu.

Senator Mark Warner
Senator Mark Warner

Warner je rekao da je zabrinut da TikTok "može biti propagandno sredstvo" na osnovu vrsta videa koje šalje korisnicima.

Rekao je da bi zakon koji planira da uvede "govorio, u pogledu strane tehnologije koja dolazi u Ameriku, moramo imati sistematski pristup kako bismo bili sigurni da možemo to zabraniti kada je to potrebno."

Rekao je da planira predstaviti zakon ove sedmice sa republikanskim senatorom Johnom Thuneom. Glasnogovornik Warnera rekao je da očekuju da će se oglasiti u utorak.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG