Linkovi

Rusija pribjegava "spam" taktikama u online ratu protiv Ukrajine, saopštila je Meta


Rusija pribjegava "spam" taktici da bi širila ratnu propagandu nakon što su spriječene sofisticiranije metode širenja uticaja na Facebooku i Instagramu, saopštila je kompanija Meta 23. februara, izvještava AFP.

Taktike su uključivale kreiranje hiljada lažnih naloga da bi se usmjerile online diskusije o ratu i postavljanje lažnih verzija legitimnih sajtova vijesti na sličnim internet adresama, navodi se u izvještaju Mete.

"Ova aktivnost više liči na ono što biste mogli da vidite iz priručnika 'spamera', a ne na prikrivenije i sofisticiranije ruske operacije širenja uticaja koje smo vidjeli u prošlosti“, rekao je šef bezbjednosne politike u kompaniji Meta Natanijel Gleicher.

Nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu prije godinu dana, Meta je preduzela mjere da spriječi ruske državne novinske kuće da koriste njenu platformu za širenje dezinformacija ili ostvaruju zaradu od lažnih izvještaja o ratu, ispričao je Gleicher.

Aktivnost korisnika koji šire dezinformacije ruskih državnih medija opao je za više od 80 odsto, navodi Meta.

"Dok je otvorena aktivnost medija pod kontrolom ruske države na našim platformama smanjena, pokušaji tajnih aktivnosti su naglo porasli", rekao je predsjednik za globalne poslove u kompaniji Meta Nick Clegg.

Prošle godine, Meta je uklonila dvije ruske kampanje koje su pokušale da usmjere online diskusiju o ratu uz pomoć komentara armije lažnih naloga, navodi Clegg.

Ove operacije bile su usmjerene na mnoge platforme društvenih medija uključujući Telegram, TikTok, Twitter, YouTube i LinkedIn, saopštila je Meta.

"Nastavljaju se pokušaji da se ponovo aktiviraju ugašeni lažni nalozi, ali oni nemaju mnogo uspjeha", kaže Gleicher.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG