Linkovi

Bijela kuća postavlja rok za uklanjanje TikToka sa vladinih uređaja


TikTok sjedište u Sjedinjenim Državama
TikTok sjedište u Sjedinjenim Državama

Bijela kuća je u ponedjeljak dala vladinim agencijama 30 dana da osiguraju da nemaju aplikaciju TikTok u kineskom vlasništvu na federalnim uređajima i sistemima.

U pokušaju da sačuvaju podatke u SAD, sve federalne agencije moraju eliminisati TikTok iz telefona i sistema i zabraniti da internet promet stigne do kompanije, rekla je direktorica Ureda za upravljanje i budžet Shalanda Young agencijama u memorandumu sa smjernicama koji je vidio Reuters.

Zabrana, koju je naložio Kongres krajem prošle godine, uslijedila je nakon sličnih akcija Kanade, EU, Tajvana i više od polovine američkih država.

Zabrana uređaja — iako utiče na mali dio TikTok-ove baze korisnika u SAD-u — dodaje gorivo pozivima na potpunu zabranu aplikacije za dijeljenje videa. Zabrinutost za nacionalnu sigurnost u vezi s Kinom porasla je posljednjih sedmica nakon što je kineski balon lebdio iznad SAD-a.

TikTok u vlasništvu ByteDancea rekao je da je zabrinutost podstaknuta dezinformacijama i negirao je korištenje aplikacije za špijuniranje Amerikanaca. Akcija ne utiče na više od 100 miliona Amerikanaca koji koriste TikTok na privatnim uređajima ili uređajima u vlasništvu kompanije. TikTok nije odmah komentarisao dopis Bijele kuće.

Kongres je u decembru izglasao da se federalnim zaposlenima zabrani korištenje video aplikacije u vlasništvu Kine na uređajima u vlasništvu vlade i dao je Bidenovoj administraciji rok od 60 dana da izda direktive agencije. Glasanje je bila posljednja akcija američkih zakonodavaca da se obračunaju s kineskim kompanijama zbog straha nacionalne sigurnosti da bi ih Peking mogao iskoristiti za špijuniranje Amerikanaca.

Federalni glavni službenik za informacijsku sigurnost Chris DeRusha rekao je da je "ovo uputstvo dio stalne posvećenosti administracije da osigura našu digitalnu infrastrukturu i zaštiti sigurnost i privatnost američkog naroda."

Mnoge vladine agencije, uključujući Bijelu kuću, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo domovinske sigurnosti i State Department, zabranile su TikTok na državnim uređajima prije glasanja.

Zabrana TikTok-a se ne primjenjuje ako postoje aktivnosti za nacionalnu sigurnost, provođenje zakona ili istraživanje sigurnosti, ali rukovodstvo agencije mora odobriti te aktivnosti, kaže se u Youngovom dopisu i "nisu dozvoljeni opći izuzeci koji se primjenjuju na cijelu agenciju".

Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma u utorak će glasati o nacrtu zakona koji bi predsjedniku Joeu Bidenu dao ovlaštenje da zabrani TikTok sa svih američkih uređaja.

"Moj zakon ovlašćuje administraciju da zabrani TikTok ili bilo koju softversku aplikaciju koja ugrožava nacionalnu sigurnost SAD-a", rekao je predstavnik Mike McCaul, predsjedavajući odbora. "Svako ko je preuzeo TikTok na svom uređaju dao je (Kineskoj komunističkoj partiji) backdoor za sve svoje lične podatke. To je špijunski balon u vaš telefon."

Američka unija za građanske slobode saopštila je da se protivi kongresnoj zabrani TikToka.

U dopisu Bijele kuće stoji da u roku od 90 dana agencije moraju riješiti bilo kakvu upotrebu TikToka od strane IT dobavljača putem ugovora, a sa 120 dana agencije će uključiti novu zabranu TikToka u svim novim zahtjevima.

Ranije u ponedjeljak, Kanada je najavila zabranu TikToka za uređaje koje je izdala vlada, rekavši da predstavlja "neprihvatljiv" nivo rizika po privatnost i sigurnost, dodajući rastući razdor između dvije zemlje.

Kanadska zabrana je izdata "bez navođenja bilo kakvih posebnih sigurnosnih zabrinutosti ili kontaktiranja s nama o pitanjima", rekao je glasnogovornik TikToka.

Dvije najveće institucije Evropske unije koje kreiraju politiku prošle sedmice zabranile su TikTok telefone osoblja iz razloga cyber sigurnosti.

XS
SM
MD
LG