Linkovi

Za Vučića američke sankcije zvaničnicima RS i Srbije ne postoje


Arhiv - Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Arhiv - Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Predsjednik Srbije je kazao da sankcije Sjedinjenih Američkih Država prema rukovodstvu Republike Srpske (RS) i Srbije za njegovu zemlje ne postoje, da neće donijeti ništa dobro i da će samo nanijeti štetu međusobnim odnosima.

''Dovoljno je da vidite protiv koga su sankcije da vidite koliko su one nepristrane. Mala smo zemlja, posebno poredeći sa SAD-u. Za nas te sankcije ne postoje i ni na koji način se nećemo saglasiti s njima. Za nas je to jedina moguća odluka, časna, ali teška'', kazao je Aleksandar Vučić 4. augusta u Banjoj Luci.

Naknadno je Ambasada SAD je navela kako "gospodin Dodik i kompanija mogu smišljati bajke i teorije zavjere da su on i njegovi saradnici žrtve neke antisrpske politike" po pitanju sankcija koje političarima izriču SAD.

Odgovor Ambasade je uslijedio nakon što su Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovali američke sankcije.

Dodik je iznio mišljenje da SAD provode antisrpsku politiku.

Ove sedmice, SAD su odlučile sankcionisati Nenada Stevandića, Radovana Viškovića, Željku Cvijanović i Miloša Bukejlovića jer podrivaju Daytonski sporazum.

"Istina je da je Vlada SAD sankcionisala te osobe jer su svojim djelovanjem ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a ne zbog njihove etničke pripadnosti", odgovor je Ambasade. "Oni su pojedinci i sami su odgovorni za svoje postupke, kao i za snošenje posljedica tih postupaka, kao što su Osman Mehmedagić 'Osmica' i Marinko Čavara."

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG