Linkovi

SAD, G7 i EU uvode nove sankcije Rusiji


Kremlj, Moskva (Foto: AFP/Dimitar Dilkoff)
Kremlj, Moskva (Foto: AFP/Dimitar Dilkoff)

Sjedinjene Države i njihovi saveznici u srijedu će objaviti novu rundu sankcija protiv Rusije, prenijela je agencija Reuters pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Sankcije će obuhvatiti zabranu svih novih investicija u Rusiji, pooštravanje restrikcija finansijskim institucijama i državnim preduzećima u toj zemlji, te kaznene mjere protiv zvaničnika ruske vlade i njihovih porodica, naveo ja taj izvor.

"SAD će, u koordinaciji sa G7 i EU, objaviti dodatni sveobuhvatni paket sankcija kojima će biti nametnute značajne posljedice Rusiji i koje će je poslati u dalju ekonomsku, finansijsku i tehnološku izolaciju", dodao je izvor Reutersa.

On je ocijenio da će kaznene mjere dovesti do "degradacije ključnih instrumenata ruske državne moći, nametnuti žestoku i neposrednu ekonomsku štetu Rusiji i osigurati odgovornost ruske kleptokratije koja finansira i podržava Putinov rat".

Evropska komisija predložila je u utorak nove sankcije protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu, među kojima je i zabrana uvoza uglja iz Rusije, te zabrana ulaska ruskih brodova u luke zemalja članica Evropske unije. Iz komisije je također saopšteno da se radi na zabrani i uvoza nafte.

"Četiri paketa sankcija imaju teške posljedice i ograničili su političke i ekonomske opcije Kremlja. U svjetlu događaja, potrebno je da dodatno pojačamo pritisak", poručila je Ursula von der Leyen u govoru postavljenom na Twitteru.

Ona je rekla da prijedlog predviđa zabranu uvoza uglja iz Rusije, u iznosu od 4 milijarde eura godišnje, te punu zabranu na transakcije sa četiri ključne ruske banke, među kojima je i druga po veličini, VTB.

"Radimo na dodatnim sankcijama, uključujući i zabranu uvoza nafte, i razmatramo neke ideje koje su iznijele članica kao što su porezi ili posebni platni računi", najavila je predsjednica EK.

EU će također ruskim brodovima zabraniti pristup lukama na teritoriji Unije, mada će biti izuzeća za poljoprivredne i prehrambene proizvode, kao i za humanitarnu pomoć i energente.

Brisel će također zabraniti ruske i bjeloruske transportne kompanije, kao i prodaju kvantnih kompjutera, poluprovodnika, osjetljive mehanike i saobraćajne opreme Rusiji, u vrijednosti od 10 milijardi eura godišnje.

Biće zaustavljen i uvoz drveta i cementa iz Rusije, kao i morskih plodova i pića, u iznosu od oko 5,5 milijardi eura godišnje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG