Linkovi

Načelnik američkog generalštaba želi više trupa u istočnoj Evropi


Načelnik združenog Generalštaba američke vojske Mark Milley svjedoči na pretresu u Predstavničkom domu, 5. april 2022. (Foto: AP/Evan Vucci)
Načelnik združenog Generalštaba američke vojske Mark Milley svjedoči na pretresu u Predstavničkom domu, 5. april 2022. (Foto: AP/Evan Vucci)

Sjedinjene Države trebalo bi da razmotre uspostavljanje dodatnih baza u istočnoj Evropi zbog zaštite od ruske agresije, ali da u njima rotiraju snage, umjesto da ih trajno stacioniraju, rekao je u utorak u Kongresu načelnik združenog Generalštaba američke vojske general Mark Milley.

Milley je rekao bi da bi baze finansirale druge zemlje kao što su Poljska i baltičke džave, koje žele raspoređivanje većeg broja američkih vojnika.

Sekretar za odbranu Lloyd Austin je rekao da se "još radi" na planovima za jačanje bezbjednosti u istočnoj Evropi i da će se to tome vjerovatno razgovarati na NATO samitu u junu.

Austin i Milley su svjedočili pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma o prijedlogu budžeta za fiskalnu 2023. godinu, ali je pretres bio usredsređen na ruski rat protiv Ukrajine i na to šta SAD mogu da urade da pomognu Ukrajini i ojačaju bezbjednost širom Evrope.

Članovi odbora pitali su Milleyja o potrebi da se američke snage razmjeste na istočnim evropskim granicama, zbog zabrinutosti NATO saveznika da bi to mogla da bude sljedeća meta Rusije.

"Moj savjet bi bio da se uspostave stalne baze, ali ne sa stalno pozicioniranim snagama. Tako bi ste imali efekat trajnosti sa snagama koje se rotiraju u stalnim bazama. Vjerujem da je veliki broj naših evropskih saveznika, naročito oni na Baltiku ili Poljska i Rumunija, ili negdje drugo - veoma spreman za uspostavljanje stalnih baza. Oni će ih izgraditi i finansirati", odgovorio je američki general.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg objavio je prošlog mjeseca da NATO formira četiri nove borbene jedinice, koje obično imaju od 1.000 do 1.500 pripadnika, a koje će biti poslate u Mađarsku, Slovačku, Rumuniju i Bugarsku. NATO članice će o dodatnim bezbjednosnim mjerama razgovarati na predstojećem samitu.

Milley se zalagao za rotiranje snaga širom svijeta - što znači da su vojnici raspoređeni na kraće vremenske periode. Snage, koje su trajno stacionirane, često ostaju u nekoj zemlji dvije ili tri godine.

Milley i Austin su članovima odbora također rekli da Rusija ima značajne vojne kapacitete, koje nije mogla efikasno da koristi. Austin je naveo da ruski oficiri nisu dovoljno dobro obučeni, a da Kremlj nije mogao da dostavi zalihe i obezbjedi potrebnu logistiku za kopnene trupe.

Također je dodao da su rakete Stinger i Javelin efikasne protiv ruskih trupa i oružja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG