Linkovi

SAD šalju dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku


Američki vojnici na aerodromu u Poljskoj. (Foto: Patryk Ogorzalek/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS)
Američki vojnici na aerodromu u Poljskoj. (Foto: Patryk Ogorzalek/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS)

Sjedinjene Države će narednih nekoliko dana poslati dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku, saopštio je neimenovani visoki zvaničnik Sekretarijata za odbranu, dok Rusija izvodi vojne vježbe u Bjelorusiji i Crnom moru poslije raspoređivanja snaga blizu Ukrajine.

Rusija je rasporedila dodatne trupe blizu Ukrajine i invazija bi mogla da počne bilo kog trenutka, možda prije kraja Olimpijskih igara, rekao je u petak američki državni sekretar Antony Blinken.

Na satelitskim snimcima, koje je objavila jedna američka kompanija, vide se nove ruske vojne snage na nekoliko lokacija blizu Ukrajine.

Američki zvaničnik naveo je da će u Poljsku ići preostali pripadnici 82. vazdušno-desantne divizije iz baze Fort Bragg u Sjevernoj Carolini. Očekuje se da će u Poljskoj biti do naredne nedjelje.

Slanje dodatnih vojnika odobrio je sekretar za odbranu Lloyd Austin po nalogu predsjednika Joea Bidena.

To je dodatni kontingent, uz 8.500 vojnika koji su već u pripravnosti za mogući odlazak u Evropu ako bude potrebno i gotovo 3.000 Amerikanaca za koje je administracija ranije najavila da će biti raspoređeni u Poljskoj i Rumuniji.

Neimenovani zvaničnik naveo je da se u Poljskoj već nalazi gotovo dvije trećine od 1.700 američkih vojnika čije je raspoređivanje Pentagon naložio početkom februara, te da je u Njemačku stiglo 300 američkih vojnika.

"Ovih 5.000 dodatnih vojnika čine veoma pokretnu i fleksibilnu snagu, sposobnu za više misija. Raspoređuju se da bi ohrabrili naše NATO saveznike, odvratili potencijalnu agresiju protiv istočnog krila NATO-a, obučavali se sa snagama zemalja domaćina, i doprinijeli nizu situacija", rekao je zvaničnik Sekretarijata za odbranu i ponovio da je riječ o privremenom raspoređivanju snaga, te da se u Evropi već nalazi više od 80.000 američkih trupa.

Rusija je već rasporedila više od 100.000 trupa blizu Ukrajine, ali demantuje optužbe da planira invaziju na Ukrajinu.

Međutim, poručila je da bi mogla da preduzme "vojno-tehničku" akciju ako se ne ispune njeni bezbjednosni zahtjevi, uključujući i obećanje NATO-a da neće primiti Ukrajinu za članicu i da će povući snage iz istočne Evrope.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG