Linkovi

Biden poručio Amerikancima da napuste Ukrajinu


Predsjednik SAD Joe Biden
Predsjednik SAD Joe Biden

Predsjednik SAD Joe Biden poručio je američkim državljanima u Ukrajini da napuste zemlju zbog aktuelne krize i mogućnosti invazije Rusije. 

"Amerikanci treba smjesta da napuste zemlju. Imamo posla sa jednom od najvećih vojski na svijetu. Situacija je drugačija od svega do sada i može brzo da izmakne kontroli", rekao je predsjednik SAD u intervjuu za NBC.

Upitan da li postoji nekakav scenario u kojem bi poslao vojsku da spašava Amerikance iz Ukrajine, Biden je odgovorio odrečno.

"Nema takvog scenarija. Kada Amerikanci i Rusi počnu da pucaju jedni na druge, to je svjetski rat", rekao je Biden.

State Department je također apelovao na Amerikance da napuste zemlju zbog "rastuće prijetnje od ruske vojne operacije".

Uporedo sa diplomatskim pokušajima da se riješi ukrajinska kriza, traju i vojne vježbe. Rusija i Bjelorusija izvode zajedničke vojne vježbe koje će trajati do 20. februara, a Ukrajina istovremeno organizuje svoje.

Lideri se, međutim, nadaju da će diplomatija ipak prevladati.

U posljednjem krugu razgovora, britanska ministarica spoljnih poslova Liz Truss​ razgovarala je u Moskvi sa kolegom Sergejem Lavrovim, premijer Velike Britanije Boris Johnson bio je u komandi NATO-a u Briselu, a njemački kancelar Olaf Scholz se sastao sa kolegama iz baltičkih zemalja.

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Mark Milley razgovarao je sa beloruskim kolegom Viktorom Gulevičem, u svjetlu ruskih vježbi u Bjelorusiji i Crnom moru, saopštio je Pentagon.

Rusija, koja je rasporedila više od 100.000 vojnika na granici sa Ukrajinom, negira navode Zapada da planira invaziju, ali ostavlja mogućnost za "vojno-tehničku" akciju ako joj zahtjevi ne budu ispunjeni.

"Ne mislim da je u Moskvi donijeta odluka da se krene u napad. Ali, to ne znači da napad nije moguć i da se nešto katastrofalno neće uskoro dogoditi. Ovo je vjerovatno najveća kriza u Evropi u posljednjih nekoliko decenija" , rekao je Johnson.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da se broj ruskih vojnika povećava, a da je vremena za upozorenje na potencijalni napad sve manje.

Ukrajina je kritikovala ruske pomorske vojne vježbe i rekla da su "dio hibridnog rata" .

Ruska i ukrajinska strana razgovarale su u Berlinu više od devet sati u četvrtak, ali nisu uspjeli da se dogovore o zajedničkoj izjavi. Dogovoreno je, ipak, da se pregovori nastave.

Moskva je saopštila nema novog dogovora u pregovorima sa Ukrajinom, Francuskom i Njemačkom o konfliktu u istočnoj Ukrajini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG