Linkovi

Mark Milley razgovarao sa načelnikom Generalštaba Vojske Bjelorusije


Arhiv - Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Mark Milley (Foto: AP/Patrick Semansky)
Arhiv - Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Mark Milley (Foto: AP/Patrick Semansky)

Načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Mark Milley razgovarao je sa bjeloruskim kolegom Viktorom Gulevičem, u svjetlu ruskih vježbi u Bjelorusiji i Crnom moru, saopštio je Pentagon.

"Telefonskim pozivom omogućena je komunikacija dvojice lidera da bi se umanjile šanse da dođe do greške, te da bi imali uvid u aktuelnu bezbjednosnu situaciju u Evropi", saopštio je Milleyev portparol, pukovnik Dave Butler​.

U istom danu u Bjelorusiji su otpočele desetodnevne vojne vježbe koje ta zemlja održava sa Rusijom. Podrazumijevaju i angažovanje šest ruskih brodova u Crnom moru - što je izazvalo oštra neslaganja ukrajinskih zvaničnika koji poteze Moskve vide kao nastavak eskalacija tenzija.

U rusko-bjeloruskim manevrima angažovane su hiljade vojnika, kao i sofisticiranih sistema naoružanja, poput raketnih sistema S-400 i Pancir, ali i borbenih aviona Su-35.

Za to vrijeme u Poljsku su pristigli američki borbeni avioni F-15. Informaciju o tome objavio je sleteli su u poljsku vazdušnu bazu, objavio je ministar odbrane Marijuš Blaščak.

"Američki lovci F15 stigli u vazdušnu bazu u Lasku i podržaće istočni bok NATO-a u okviru misije Alijanse", napisao je Blaščak na profilu društvene mreže Twitter.

Poljski ministar nije precizirao koliko je letjelica dospjelo u bazu. Inače, isti avioni su upućeni na Baltik.

Letjelice su stigle u Poljsku u trenutku raspoređivanja dodatnih američkih i britanskih trupa u toj zemlji u jeku tenzija između Rusije i Zapada usljed ukrajinske krize.

Takođre, Poljsku je posjetio i britanski premijer Boris Johnson.

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Wallace​ u istom danu je najavio, da bi London mogao poslati dodatne trupe saveznicima u istočnoj Evropi - pošto je u ponedjeljak u Poljskoj raspoređeno 350 vojnika u Poljskoj.

Rusija i Zapad su posljednjih meseci u klinču, pošto je duž ukrajinsko-ruske granice, ali i u Bjelorusiji, raspoređen značajan kontingent ruskih vojnika i oružja.

Također, Rusija od Zapada traži, kako ih označava, bezbjednosne garancije da Ukrajina neće postati članica alijanse, da će se NATO uzdržati od razmještanja oružja u blizini ruske granice, kao i da će povući snage sa područja istočne Evrope.

O tome su pokrenuti i pregovori uključenih strana – a kao reakcija na ruske poteze uslijedila je nedavna odluka Sjedinjenih Država da u istočnoevropskim članicama NATO-a rasporede dodatnih 3.000 vojnika.

I druge države članice NATO-a Ukrajini ustupaju vojno-tehničku pomoć.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG