Linkovi

SAD najavljuju sankcionisanje zbog isporuka municije Rusiji ili podrške njenoj vojnoj industriji


Učesnici skupa razmatrali su dodatne korake koji bi se mogli primijeniti prema ruskoj vojnoj industriji. (REUTERS/Dado Ruvic)
Učesnici skupa razmatrali su dodatne korake koji bi se mogli primijeniti prema ruskoj vojnoj industriji. (REUTERS/Dado Ruvic)

Sjedinjene Države upozorile su na mogućnost uvođenja sankcija zemljama, kompanijama i pojedincima koje Rusiji isporučuju municiju ili podržavaju njenu vojnu industriju – u nastojanju Washingtona da osnaži pritisak na Moskvu zbog rata u Ukrajini.

Voli Adejemo, zamjenik američkog sekretara za finansije, tokom skupa država koje su razmatrale sankcije Rusiji, ukazao je da je Washington spreman da preduzme mjere protiv strana koje izbjegavaju američke sankcije.

Učesnici skupa, među kojima su osim američkih, bili i predstavnici zemalja Evropske unije, Kanade i Južne Koreje - ukupno njih 33, razmatrali su dodatne korake koji bi se mogli primijeniti prema ruskoj vojnoj industriji, kao i efektima do sada uvedenih ograničenja usled ruske invazije na Ukrajinu.

“Washington je spreman da uvede sankcije onima koji isporučuju municiju ili drugu vojnu robu Rusiji, kao i privatnim vojnim kompanijama ili paravojnim grupama koje učestvuju ili podržavaju ruski rat u Ukrajini”, poručeno je iz američkog Sekretarijata za finansije.

Ukazano je da su sekretarijati finansija i trgovine, kao i State Department ukazali na mjere koje su do sada primijenjene protiv ruske vojne industrije - navodeći rizike sa kojima se suočavaju oni koji pružaju materijalnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Ograničavanjem pristupa Rusije naprednoj tehnologiji, robama i uslugama, Washington i partneri umanjili su njenu sposobnost da zamijeni oružje – među kojima je i 6.000 komada vojne opreme koja je do sada uništena u ratu", precizirano je tokom skupa, javlja Reuters.

Takođe, Sjedinjene Države su upozorile na znatnu rusku potrošnju municije zbog čega se okređe zemljama poput Irana i Sjeverne Koreje za zalihe i opremu, uključujući dronove, rakete i artiljerijsku municiju, izvijestila je agencija Reuters na osnovu uvida u izvještaj o tome.

Ograničenja izvoza koje su nametnule SAD i još 37 zemalja uticale su na to da se ruska odbrambena industrija oslanja na uvezenu mikroelektroniku i druge resurse vojne industrije. Zabilježen je i nedostatak dijelova čime se podriva proizvodnja tenkova, aviona, podmornica i drugih vojnih sistema.

Prema izvještaju u koji je agencija Reuters imala uvid, SAD su na sastanku upozorile da ruske obavještajne službe nastoje nezakonito da dođu u posjed zapadne tehnologije i dijelova čiji je izvoz zabranjen u Rusiju.

Mreža koja se koristi za nabavku tehnologije uključuje oligarhe, proksije i lažne kompanije, a cilja na Evropu i Sjevernu Ameriku kao prioritet”, navedeno je u izveštaju.

Ranije tokom godine, Washington je uveo stroga ograničenja na isporuku američke i strane robe u Rusiju, ukoliko je proizvedenja primjenom američke opreme ili tehnologije, u nastojanju da oslabi ruski vojni i industrijski sektor.

Kontrolišu se resursi koje Rusija primjenjuje u oblasti odbrane, svemirske tehnologije i pomortsva. Takođe, usmjereni su i na energetski sektor, kao i na luksuznu robu i proizvode koje upotrebljava ruska elita.

Agencija Reuters izvijestila je i da je na pitanje šta još zapadni saveznici mogu učiniti da osnaže pritisak na Rusiju - neimenovani evropski finansijski zvaničnik i učesnik skupa, odgovorio je da se može proširiti lista sancionisanih osoba.

Možemo proširiti i listu roba čiji će izvoz biti ograničen”, rekao je taj zvaničnik.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG