Linkovi

Putin: Nema potrebe za novim masovnim napadima na Ukrajinu


Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na samitu u Astani, u Kazahstanu (Foto: Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)
Ruski predsjednik Vladimir Putin govori na samitu u Astani, u Kazahstanu (Foto: Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u petak da novi masovni napadi na Ukrajinu nisu potrebni i da Rusija ne pokušava da uništi tu zemlju.

Putin je na konferenciji za novinare na kraju samita u Kazahstanu rekao da će mobilizacija ruskih rezervista biti gotovo za dvije sedmice i da nema planova za regrutaciju dodatnog broja građana.

Takođe je ponovio stav Kremlja da je Rusija spremna da razgovara, ali je dodao da će biti potrebno međunarodno posredovanje ako je Ukrajina spremna da učestvuje.

Putinove izjave, posmatrane zajedno, po svemu sudeći nagovještavaju neznatno ublažavanje tona dok se približava kraj osmog mjeseca rata, a nakon višenedjeljnih uspjeha ukrajinskih snaga i poraza ruskih, ocjenjuje agencija Reuters.

Investitori u Americi su to protumačili kao ublažavanje geopolitičkih tenzija, pa su akcije na berzi porasle na početku trgovine. Međutim, Putin - koji je prethodno poručivao da je spreman da upotrijebi nuklearno oružje da bi branio "teritorijalni integritet" Rusije - takođe je upozorio na "globalnu katastrofu" u slučaju direktnog sukoba NATO trupa i ruskih snaga.

Putin se obratio nakon što je Rusija izvela najžešće raketne udare na Kijev i druge ukrajinske gradove od početka invazije 24. februara što je, kako je ruski lider naveo, bila odmazda za napad u kojem je oštećen most koji povezuje Rusiji sa anektiranim Krimom.

"Nije nam zadatak da uništimo Ukrajini. Ne, naravno da nije", rekao je Putin i naglasio da "nema potrebe za masovnim napadima" sada zato što je pogođena većina planiranih ciljeva.

Zbog posustale invazije na Ukrajinu, Putin se suočio sa najdubljom krizom tokom 22 godine koliko je na vlasti, pa su čak i lojalni saveznici Kremlja osudili neuspjehe ruskih generala i haotičnu mobilizaciju.

Međutim, na pitanje da li žali zbog ičega, Putin je odgovorio "NE", ističući da bi bilo mnogo gore da nije preduzeta akcija u Ukrajini.

"Želim da budem jasan: ono što se događa danas je u najmanju ruku neprijatno, ali bi se isto dogodilo malo kasnije, samo u gorim uslovima za nas, to je sve. Zbog toga djelujemo ispravno i pravovremeno", rekao je ruski predsjednik.

U ruskoj invaziji na Ukrajinu poginule su hiljade civila, milioni su raseljeni, a brojna područja razorena.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG