Linkovi

Objašnjenje: Koje sisteme će Ukrajina dobiti od SAD, a koje neće


HIMARS
HIMARS

Ukrajinski čelnici vrše pritisak na SAD i zapadne saveznike za sustave protuzračne obrane i oružje većeg dometa kako bi zadržali zamah u svojoj protuofenzivi protiv Rusije i uzvratili na pojačane napade Moskve.

Ministar obrane Lloyd Austin u srijedu je rekao da su saveznici predani slanju oružja "onoliko brzo koliko ga fizički možemo dostaviti." Rekao je i da čelnici obrane koji se sastaju u Bruxellesu rade na slanju širokog spektra sustava, od tenkova i oklopnih vozila do protuzračne obrane i topništva.

Ali još uvijek postoji niz visokoprofilnih, naprednih oružja koje Ukrajina želi, a SAD neće pružiti, zbog političke osjetljivosti, povjerljive tehnologije ili ograničenih zaliha.

Pogled na neka od oružja koje Ukrajina hoće ili neće dobiti:

KAKVO ORUŽJE UKRAJINA DOBIJA

Na sastanku s oko 50 čelnika obrane ovog tjedna, Austin i general vojske Mark Milley, predsjednik Združenog stožera, razgovarali su o planovima za slanje više oružja protuzračne obrane u Ukrajinu i također o povećanju obuke za ukrajinske trupe.

"Znamo da Ukrajina i dalje treba još više dalekometne vatre, te sustave protuzračne obrane i topničke sustave, zajedno s drugim ključnim sposobnostima", rekao je Austin u srijedu. Rekao je da su saveznici razgovarali o nizu sustava protuzračne obrane.

SAD su već osigurale 20 naprednih topničkih raketnih sustava visoke mobilnosti ili HIMARS, a obećale još 18.

A Pentagon je rekao da će isporučiti prva dva napredna NASAMS raketna sustava zemlja-zrak Ukrajini u nadolazećim tjednima, osiguravajući Kijevu oružje za kojim je insistirao od početka ove godine. Sustavi će osigurati obranu srednjeg do dugog dometa od ruskih raketnih napada.

Njemačka sada isporučuje svoj prvi IRIS-T raketni sustav zemlja-zrak, koji ima domet od oko 40 kilometara. Obećano je ukupno četiri.

Sveukupno, SAD je Ukrajini poslao 16,8 milijardi dolara u oružju i drugoj pomoći od početka rata 24. veljače. Ta je pomoć uključivala stotine oklopnih vozila, 142 haubice od 155 mm i 880 000 metaka streljiva za njih, plus tisuće protuoklopnih jedinica Javelin i Stinger protuzračno oružje i 60 milijuna komada metaka.

KAKVO ORUŽJE SAD NISU POSLALE

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy više je puta jasno dao do znanja da njegova zemlja treba naprednije oružje za nastavak borbe. Rusija je ovog tjedna pokrenula baražne napade koristeći bespilotne letjelice, teško topništvo i projektile.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je napade kao odgovor na eksploziju prošlog vikenda na ključnom mostu koji povezuje Rusiju s Krimom. Rusi se također bore da odbiju žestoku protuofenzivu ukrajinskih snaga, koje su upravo ponovno zauzele pet gradova i sela u južnoj regiji Herson. Rusija ga je nezakonito pripojila zajedno sa susjednom regijom Zaporizhzhia, te Donetskom i Luganskom na istoku.

Međutim, molbe Zelenskog za oružjem za sada ostaju bez odgovora.

Ključni zahtjev je za Vojni taktički raketni sustav. Poznato kao ATACMS, jedno je od oružja koje je Zelenskyy više puta tražio. To bi Ukrajini dalo mogućnost napada na ruske ciljeve s udaljenosti od oko 300 kilometara.

An ATACMS, a surface-to-surface missile, is fired during a joint military training between U.S. and South Korea at an unidentified location
An ATACMS, a surface-to-surface missile, is fired during a joint military training between U.S. and South Korea at an unidentified location

Sustav koristi iste lansere kao rakete HIMARS koje je Kijev uspješno koristio u svojoj protuofenzivi, ali ima čak tri puta veći domet od tih raketa.

Glavna zabrinutost SAD-a je da bi se sposobnost većeg dometa mogla koristiti protiv ciljeva unutar Rusije i dodatno isprovocirati Putina, rekao je Brad Bowman, viši direktor Centra za vojnu i političku moć pri Zakladi za obranu demokracija, Washington-u. temeljen nestranački istraživački institut.

Slično tome, SAD vjerojatno neće poslati Ukrajini visokosofisticirani raketni sustav Patriot zemlja-zrak, koji ima sposobnost obaranja nadolazećih balističkih projektila.

FILE - In this Jan. 18, 2018, file photo, a soldier stands next to a surface-to-air Patriot Advanced Capability-3 missile vehicle in Japan The U.S. missile system has recently been established in Iraq, April 10, 2020.
FILE - In this Jan. 18, 2018, file photo, a soldier stands next to a surface-to-air Patriot Advanced Capability-3 missile vehicle in Japan The U.S. missile system has recently been established in Iraq, April 10, 2020.

J. D. Williams, viši obrambeni istraživač u Rand Corp., rekao je da su Patrioti povezani s nekim od najosjetljivijih mreža za zapovijedanje i kontrolu Sjedinjenih Država i da bi mogle zahtijevati američke trupe na terenu da njima upravljaju. Bidenova administracija isključila je korištenje američkih borbenih snaga unutar Ukrajine.

SAD ima samo ograničen broj tih sustava.

Zelenskyy je također od ožujka vršio pritisak na SAD da osigura borbene zrakoplove poput F-16, ali SAD je više puta odbacio tu ideju kako bi izbjegao daljnju eskalaciju s Rusijom.

SAD je također do sada odbijao poslati Ukrajini sofisticiranije bespilotne letjelice većeg dometa, kao što je Grey Eagle, koje bi Ukrajini također dale sposobnost udara na veće udaljenosti. Također postoji zabrinutost da će Rusija dobiti pristup tako naprednoj tehnologiji ako neka bude oborena.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG