Linkovi

Rusija evakuira Herson dok Ukrajina napreduje


A photograph taken on Sept. 27, 2022, shows a Ukrainian flag waving on a street of the recently liberated village of Vysokopillya, Kherson region, amid the Russian invasion of Ukraine.
A photograph taken on Sept. 27, 2022, shows a Ukrainian flag waving on a street of the recently liberated village of Vysokopillya, Kherson region, amid the Russian invasion of Ukraine.

Kao znak da stalni i održivi ukrajinski vojni dobici duž južnog fronta zabrinjavaju Kremlj, Rusija obećava besplatan smještaj stanovnicima djelomično okupirane regije Herson koji se žele evakuirati u Rusiju.

Zamjenik ruskog premijera Marat Khusnullin objavio je to nedugo nakon što je čelnik Hersona, jedne od četiri ukrajinske regije koje je Moskva prošlog mjeseca nezakonito pripojila, a koji ima podršku Rusije, zatražio od Kremlja da organizira evakuaciju iz četiri grada u regiji.

"Gradovi regije Kherson - Kherson i Nova Kakhovka, Hola Prystan i Chornobaivka - podložni su svakodnevnim raketnim napadima", rekao je Vladimir Saldo u videu objavljenom na internetu u četvrtak. “Ovi raketni udari uzrokuju ozbiljnu štetu, prije svega stanovnicima. Među metama koje su projektili pogodili su hoteli, stambene zgrade, tržnice — (mjesta) gdje ima puno civila.”

Saldo je rekao da je donesena odluka da se stanovnici Hersona evakuiraju u ruske regije Rostov, Krasnodar i Stavropolj, kao i na aneksirani Krim.

“Želio bih vas zamoliti da pomognete u organizaciji ovog procesa. Mi, stanovnici Hersonske oblasti, naravno, znamo da Rusija ne ostavlja svoje, a Rusija uvijek pruža ruku”, rekao je Saldo.

Njegov zahtjev dolazi dok ukrajinske snage guraju svoju protuofanzivu dublje u južnu regiju Herson, iako sporijim tempom.

Ovaj potez dolazi dok ukrajinska vojska nastavlja napredovati na jugu. Ukrajinske oružane snage izvijestile su o stalnim teritorijalnim dobicima duž južnog fronta, uključujući ponovno zauzimanje 75 naselja u regiji Herson u prošlom mjesecu, priopćilo je Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija u četvrtak kasno navečer.

FILE PHOTO: Member of the Ukrainian National Guard prepares a D-30 howitzer for a fire towards Russian troops in Kharkiv region
FILE PHOTO: Member of the Ukrainian National Guard prepares a D-30 howitzer for a fire towards Russian troops in Kharkiv region

Na istoku, ukrajinske oružane snage ponovno su zauzele 502 naselja u regiji Harkov, 43 u regiji Donjeck i sedam u regiji Lugansk, priopćilo je ministarstvo.

Saldov zamjenik, Kirill Stremousov, u vlastitoj je izjavi pokušao umanjiti najavu, rekavši da se "nitko ne povlači... nitko ne planira napustiti teritorij regije Herson".

Ranije u četvrtak britanska vojska objavila je na Twitteru da su "ruske okupacijske vlasti vjerojatno naredile pripreme za evakuaciju nekih civila iz Hersona".

“Vjerojatno je da predviđaju da će se borbe proširiti na sam grad Kherson”, priopćilo je britansko ministarstvo odbrane.

Rano u petak, Rusija je nastavila svoje ciljane napade na kritičnu infrastrukturu diljem Ukrajine, strategiju koja je započela u ponedjeljak, kada je navodno izveden masivan, koordinirani napad na gotovo sve regije u zemlji kao odmazda za eksploziju na mostu koju je financirala Moskva povezujući Krim s ruskim kopnom.

Višestruki ruski raketni udari potresli su glavni grad regije Zaphorizhzhia tokom noći dok je grad i dalje bio žarišna točka dok je Ukrajina gurala svoju protuofanzivu na južnoj fronti.

Guverner regije Zaporizhzhia Oleksandr Starukh rekao je da je tokom noći u gradu prijavljeno nekoliko eksplozija na infrastrukturnim objektima, što je izazvalo požare. U preliminarnim izvještajima nije bilo žrtava, a daljnji detalji o konkretnoj šteti nisu bili dostupni. Ruske snage su proteklih dana i tjedana kontinuirano napadale glavni grad regije i okolno područje, stvarajući zabrinutost za sigurnost obližnje nuklearne elektrane.

Glavni grad regije udaljen je oko 100 milja od elektrane, najveće nuklearne elektrane u Europi. Prije dva dana bila je prisiljena vratiti se na napajanje generatora na dizelsko gorivo kako bi održala svoj sistem hlađenja reaktora nakon napada na komunikacijsku liniju trafostanice tokom borbi u tom području.

Napadi projektilima, bespilotnim letjelicama i raketama na Ukrajinu drže zemlju na rubu uz sve češće sirene za zračnu uzbunu i donose pojačan osjećaj hitnosti nakon što je u napadu u ponedjeljak ubijeno 19 i ranjeno više od 100, uključujući mnoge u glavnom gradu Kijevu.

XS
SM
MD
LG