Linkovi

Republikanske grupe kritikuju svoje kongresmene koji su glasali za opoziv Trumpa


Arhiva - Republikanski senatori i osoblje Kongresa razgovaraju u sali za sjednice u pauzi drugog suđnja za opoziv predsjednika Donalda Trumpa u Senatu, na Kapitolu, 13. februara 2021. (Senate Television via AP)
Arhiva - Republikanski senatori i osoblje Kongresa razgovaraju u sali za sjednice u pauzi drugog suđnja za opoziv predsjednika Donalda Trumpa u Senatu, na Kapitolu, 13. februara 2021. (Senate Television via AP)

Državne i lokalne republikanske grupe ukoravaju federalne zakonodavce iz sopstvene stranke koji su glasali za opoziv ili osudu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa zbog podsticanja na pobunu u američkom Kapitolu prošlog mjeseca.

Senat je u subotu oslobodio Trumpa pojedinačne optužbe za podstrekivanje na smrtonosni napad 6. januara na sjedište američkog Kongresa dok se to tijelo sastajalo da potvrdi da je demokrata Džo Bajden pobijedio Trumpa na predsjedničkim izborima u novembru.

Međutim, sedam republikanaca iz Senata pridružilo se strani na kojoj je bilo svih 50 demokrata glasajući u korist osuđujuće presude, učinivši da rezultat glassanja bude od 57 prema 43, što je bilo za 10 glasova manje od potrebne dvotrećinske većine da bi Trump bio opozvan.

Od oslobađajuće presude, državni republikanski odbori u Sjevernoj Karolini i Luizijani ukorili su dvojicu njihovih republikanskih senatora, Ričarda Bura i Bila Kesidija, zbog glasanja za osudu Trumpa - kolege republikanca čiji je jedini mandat na vlasti završio Bajdenovom inauguracijom 20. januara.

"Republikanci širom Sjeverne Karoline, lideri partija sa kojima sam razgovarao, bili su šokirani i razočarani glasom senatora Burra i željeli su da iznesu izjavu u kojoj se kaže da se ne slažemo s njim", rekao je u utorak CNN-u republikanski predsjedavajući u toj državi Majkl Vatli.

Bur, koji se ne kandiduje za ponovni izbor sljedeće godine nakon tri šestogodišnja mandata u Senatu, rekao je u odgovoru: "Ovo je zaista tužan dan za republikance Sjeverne Karoline. Rukovodstvo moje stranke odabralo je lojalnost jednom čovjeku (Trampu) nad osnovnim principima Republikanske stranke i osnivačima naše velike nacije".

Vatli je rekao da ne misli da je Trump, koji je pozvao stotine svojih pristalica da se suprotstave zakonodavcima dok potvrđuju Bajdenovu izbornu pobjedu, kriv za pobunu na Kapitolu 6. januara u kojoj je poginulo pet ljudi, uključujući policajca Kapitola čija se smrt istražuje kao ubistvo.

"Mislim da je krivica počiva na ljudima koji su napali Kapitol", rekao je Vatli.

U Luizijani, izvršni odbor Republikanske stranke te države jednoglasno je ukorio Kasidija nakon što se pridružio šestorici republikanaca u glasanju protiv Trumpa.

"Osuđujemo, najoštrije moguće, glasanje... senatora Kesidija da se osudi bivši predsjednik Trump", rekla je grupa u tveetu od subote.

"Srećom, prevladale su bistrije glave, a predsjednik Trump je oslobođen optužbe za opoziv podnijete protiv njega".

Kesidi je poručio: "Naš Ustav i naša zemlja važniji su od bilo koje osobe. Glasao sam za osudu predsjednika Trumpa jer je kriv".

Ostale republikanske organizacije u svojim državama napadaju ili razmatraju prigovore ostalih pet republikanskih senatora koji su glasali protiv Trumpa: Pat Tumi iz Pensilvanije, Mita Romnija iz Jute, Suzan Kolins Mejna, Lise Murkovski iz Aljaske i Bena Sase iz Nebraske.

Dejv Bol, okružni republikanski zvaničnik u Pensilvaniji, prekorio je Tumija zbog njegovog glasa, rekavši: "Nismo ga poslali tamo da glasa po savjesti. Nismo ga poslali tamo da učini pravu stvar ili šta god je rekao da radi. Poslali smo ga tamo da nas zastupa".

Tumi, koji se povlači nakon dva mandata u Senatu, rekao je: "Učinio sam ono što sam smatrao ispravnim i sigurno bih volio da mislim da bih, bez obzira na moje političke prilike ili da li sam se ponovo kandidovao ili ne, uradio bih istu stvar".

Deset republikanaca u Predstavničkom domu koji su se pridružili svim grupi od 222 jedinstvenih demokrata u tom tijelu glasanjem za opoziv Trumpa, nedjelju dana nakon haosa na Kapitolu i nedjelju dana prije nego što je on napustio funkciju, takođe su se suočili sa uvredama i ukorima partijskih zvaničnika.

Grupa konzervativnih republikanaca iz Predstavničkog doma, koja se protivila Trumpovom opozivu, pokušala je da ukloni članicu Kongresa Liz Čenej iz Vajominga sa njenog rukovodećeg mjesta broj 3 u klubu stranke, ali je ona lako preživjela izglasavanje povjerenja

Kongresmena Adama Kinzingera iz Ilinoisa, otvorenog Trumpovog kritičara, odrekla se vlastita familija zbog njegovog glasa za opoziv Trumpa.

Kinzinger je rekao da mu je 11 članova njegove familije poslalo rukom napisanu poruku na dvije stranice koja je započela: "O, bože, kakvo si razočaranje i nama i Bogu!"

U pismu ga optužuju za rad sa "đavolskom vojskom", za koju se navodi da uključuje demokrate i "lažne vijesti".

"Mislili smo da ste dovoljno 'pametni' da vidite kako ljevica ispira mozak mnogim 'takozvanim dobrim ljudima', uključujući vas same" i druge republikance. "Pali ste čak i na njihove socijalističke ideale! Tako, tužno!"

"Sad nam je najneugodnije što smo u srodstvu s vama", napisali su članovi familije. "Osramotili ste prezime Kinzinger".

Kinzinger je rekao da su članovi porodice pretrpjeli "ispiranja mozga" u konzervativnim crkvama.

"Ne zamjeram im ništa", rekao je, "ali nemam nikakvu želju niti osjećam potrebu da to krenem to da ispravljam. To je 100 odsto na njima da krenu da ispravljaju, a iskreno, nije me briga hoće li to učiniti ili ne".

Kinzinger je rekao da zna da bi njegov glas protiv Trumpa mogao ugroziti njegovu političku karijeru, ali da "nije mogao da živi sam sa sobom" ako "kada sam jednom bio pozvan da obavim zaista tešku obavezu, nisam to učinio".

XS
SM
MD
LG