Linkovi

Bidenova reakcija na oslobađanje Trumpa u Senatu


Joe Biden
Joe Biden

Predsjednik Sjedninjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden izjavio je da je oslobađanje od krivice bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa u Senatu za podsticanje nasilja u Washingtonu podsjetnik da je demokratija "krhka" i da je svaki Amerikanac dužan da brani istinu.

"Ovo tužno poglavlje u našoj istoriji podsjeća nas da je demokratija krhka i da uvijek moramo da budemo na oprezu", naveo je Biden u saopštenju objavljenom nekoliko časova nakon što u Senatu nije ostvarena dvotrećinska većina koja je bila neophodna da bi Trump bio proglašen krivim.

"Nasilju i ekstremizmu nije mjesto u Americi i svako od nas ima dužnost i odgovornost, posebno kao lideri, da branimo istinu i pobijedimo laži", rekao je Biden.

Biden je napomenuo da je 57 senatora, uključujući i rekordnih sedam predstavnika Republikanske stranke, glasalo za opoziv bivšeg predsjednika.

"Iako konačno glasanje nije dovelo do osuđujuće presude, suština optužbe nije sporna", rekao je Biden.

Prema njegovim riječima, čak i oni koji su se izjasnili da Trump nije kriv znaju da se suština optužbe nije promijenila, a to je da je bivši predsjednik kriv "za sramotno zanemarivanje dužnosti" i da snosi "moralnu odgovornost za izazivanje nasilja".

On je naglasio da pritom misli na policajca Briana Sicknicka koji je poginuo tokom upada u zgradu Kongresa 6. januara i ostale koji su tada izgubili život.

Američki predsjednik je pohvalio hrabrost onih koji su pokušali da zaštite integritet demokratije, uključujući demokrate i republikance, zvaničnike izbornih tijela, izabrane predstavnike i radnike na izborima.

Trump poručuje da je "njegov pokret tek počeo"

Donald Trump
Donald Trump

Poslije odluke Senata, bivši predsjednik Donald Trump se zahvalio svojim advokatima i senatorima koji su glasali da ga oslobode optužbi.

On je saopštio da je suđenje u Senatu bilo još jedna faza u "najvećem lovu na vještice u istoriji zemlje". Trumpovo saopštenje objavljeno je nakon što ga je Senat oslobodio optužbi na drugom suđenju za opoziv.

Ne pokazujući nikakvo kajanje zbog događaja 6. januara, bivši predsjednik je u saopštenju poručio i da je "njegov pokret tek počeo."

Senat je oslobodio bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa optužbe za "podsticanje pobune" 6. januara kada su njegove pristalice upale u zgradu Kongresa u trenutku kada je ovo telo verifikovalo rezultate predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Biden.

Da je Trump kriv glasalo je 57 senatora, među njima i sedam republikanaca, dok je 43 bilo protiv. Za osudu Trumpa bila je potrebna dvotrećinska većina, odnosno da se 17 republikanskih pridruži 50 demokratskih senatora.

To znači da Trump može u budućnosti da se opet kandiduje za predsjednika.

XS
SM
MD
LG