Linkovi

Top priča

update

Bivši predsjednik oslobođen u Senatu

Američki senat glasa za oslobađanje bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Demokrate su ishod senatskog suđenja nazvale sramotom, dok je sam Trump rekao da je njegov pokret tek počeo.

Američki Senat oslobodio je optužbi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koga je Predstavnički dom 13. januara opozvao po navodima za podsticanje pobune njegovih pristalica.

Da bi Trump bio osuđen bila je potrebna dvotrećinska većina. 57 senatora glasalo je da je Trump kriv, što znači da se demokratskim senatorima pridružilo sedmoro republikanskih kolega, dok je 43 senatora glasalo da se predsjednik oslobodi optužnice.

Među republikancima, za presudu "kriv" glasali su sentori Richard Burr iz Sjeverne Karoline, Bill Cassidy iz Louisiane, Susan Collins iz Mainea, Lisa Murkowski iz Alaske, Mitt Romney iz Utaha, Ben Sasse iz Nebraske i Patrick Toomey iz Pennsylvanije.

Nakon glasanja, vođa demokratske većine u Senatu, Chuck Schumer, izjavio je da će 6. januar ostati upisan kao "dan sramote" u američkoj istoriji, a da će glasanje da se oslobodi Donald Trumpa "ostati upisano kao sramno glasanje u istoriji američkog Senata."

Pozdravio je sedmoro republikanaca koji su se pridružili demokratama i glasali da je predsjednik kriv. Schumer je izjavio da će dan upada u Capitol biti Trumpovo "konačno, užasno naslijeđe", i da "mrlje njegovih postupaka" nikada neće biti izbrisane.

Demokratski menadžeri za opoziv - kongresmeni David Cicilline, Eric Swalwell, Jamie Raskin i Joe Neguse izlaze iz sale Senata, 13. februara 2021.
Demokratski menadžeri za opoziv - kongresmeni David Cicilline, Eric Swalwell, Jamie Raskin i Joe Neguse izlaze iz sale Senata, 13. februara 2021.

A nakon što je glasao da se bivši predsjednik oslobodi otpužbi, lider senatskih republikanaca Mitch McConnell izjavio je da "nema sumnje" da je Trump "praktično i moralno odgovoran za provociranje" napada na Kongres.

McConnell je dodao da nije glasao da se osudi Trump jer on "ustavno nije mogao da se osudi kao bivši predsjednik". McConnell je, međutim, rekao i da proces u Senatu nije kraj i nagovijestio da bi Trumpu moglo da se sudi na krivičnim i građanskim sudovima, kao običnom građaninu.

Trump: Lov na vještice

Poslije odluke Senata, bivši predsjednik Donald Trump se zahvalio svojim advokatima i senatorima koji su glasali da ga oslobode optužbi. On je saopštio da je suđenje u Senatu bilo još jedna faza u "najvećem lovu na vještice u istoriji zemlje". Trumpovo saopštenje objavljeno je nakon što ga je Senat oslobodio optužbi na drugom suđenju za opoziv. Ne pokazujući nikakvo kajanje zbog događaja 6. januara, bivši predsjednik je u saopštenju poručio i da je "njegov pokret tek počeo."

U svojim završnim argumentima, demokrate su ponovo iznijele tvrdnju da je Trump odgovoran za smrtonosne događaje 6. januara. "Zloupotrijebio je položaj svrstajući se na stranu pobunjenika u skoro svakoj instanci, umjesto da stane na stranu Kongresa SAD i stranu Ustava", poručio je kongresmen Jamie Raskin iz savezne države Maryland.

Michael van der Veen, odvjetnik Donalda Trumpa
Michael van der Veen, odvjetnik Donalda Trumpa

Trumpov advokat Michael Van Der Veen energično je demantovao tvrdnje da Trump snosi odgovornost za nasilje u Capitolu, navodeći da nema dokaza da je bivši predsjednik namjeravao da svojim riječima podstakne pobunu ili dovede do pokušaja smjene vlade.

Nagovijestio je da su demokrate koje sada osuđuju nasilje u suštini podržavale građanske nerede za vrijeme rasnih protesta prošlog ljeta. "Kao nacija moramo da se zapitamo – kako smo stigli do trenutka gdje su nemiri i pobune i nasilje tako učestali", rekao je van der Veen. "Do toga su doveli mjeseci u kojima su politički lideri i medijske ličnosti, žedni rejtinga, glorifikovali gradjansko nasilje i osuđivali razumne mere sprovođenja zakona nepohodne da se smiri nasilna rulja."

See all News Updates of the Day

Američki teoretičar zavjere mora platiti ukupno 49,3 miliona dolara zbog laži o pucnjavi u školi

Conspiracy theorist Alex Jones answers questions about his emails asked by Mark Bankston, lawyer for Neil Heslin and Scarlett Lewis, during trial at the Travis County Courthouse in Austin, Aug. 3, 2022.

Teksaška porota u petak je naložila Alexu Jonesu iz Infowarsa da plati 49,3 milijuna dolara ukupne odštete roditeljima učenika prvog razreda ubijenog u masakru u osnovnoj školi Sandy Hook 2012., koji je teoretičar zavjere lažno nazvao prevarom vlade kako bi se pooštrilo Američki zakoni o oružju.

Iznos je manji od 150 milijuna dolara koje traže Neil Heslin i Scarlett Lewis, čiji je 6-godišnji sin, Jesse Lewis, bio među 20 djece i šest odgajatelja ubijenih u najsmrtonosnijoj pucnjavi u učionici u povijesti SAD-a. Suđenje je prvi put utvrdilo da je Jones finansijski odgovoran za širenje laži o napadu 2012. u Newtownu, Connecticut.

Porotnici su Heslinu i Lewisu prvo dodijelili 4,1 milion dolara odštete, što je Jones nazvao velikom pobjedom. Ali u posljednjoj fazi dvotjednog suđenja, ista porota u Austinu se vratila i odredila dodatnih 45,2 milijuna dolara kaznene odštete.

Ranije ovog tjedna, Jones je svjedočio da bi ga svaka kazna iznad 2 milijuna dolara "potopila". Njegova tvrtka Free Speech Systems, koja je matična tvrtka Infowarsa, podnijela je zahtjev za zaštitu od stečaja tijekom prvog tjedna suđenja.

Kaznene odštete namijenjene su kažnjavanju optuženika za posebno nečuveno ponašanje, osim novčane naknade dodijeljene pojedincima koje su povrijedili. Visoka kaznena nagrada također se vidi kao prilika za porotnike da pošalju širu društvenu poruku i način da odvrate druge od istog gnusnog ponašanja u budućnosti.

'Pošalji poruku'

Odvjetnici obitelji pozvali su porotnike da izreknu novčanu kaznu koja bi Infowars stavila van posla.

"Imate sposobnost spriječiti ovog čovjeka da to ikada više učini", rekao je Wesley Ball, odvjetnik roditelja, poroti. "Pošaljite poruku onima koji žele učiniti isto: Govor je besplatan. Laži plaćate."

Ekonomist kojeg su angažirali tužitelji posvjedočio je da Jones i tvrtka vrijede do 270 miliona dolara, sugerirajući da Jones još uvijek zarađuje.

Bernard Pettingill, kojeg su tužitelji angažirali da prouči Jonesovu neto vrijednost, rekao je da evidencija pokazuje da je Jones povukao 62 miliona dolara za sebe 2021. godine, kada su u tužbama protiv njega donesene presude.

"Taj broj predstavlja, po mom mišljenju, neto vrijednost", rekao je Pettingill. "Ima novac negdje na bankovnom računu."

Novac koji pritječe u Jonesove tvrtke na kraju dolazi do njega, rekao je Pettingill, koji je dodao da je svjedočio u otprilike 1500 slučajeva tijekom svoje karijere.

No Jonesovi odvjetnici rekli su da je njihov klijent već naučio lekciju i zatražili su popustljivost. Kazna porote trebala bi biti manja od 300.000 dolara, rekao je odvjetnik Andino Reynal.

"Već ste poslali poruku. Poruku po prvi put voditelju talk showa, svim voditeljima talk showa, da se njihov standard mora promijeniti", rekao je Reynal.

Jones - koji je u petak nakratko bio u sudnici, ali nije bio tamo na presudi - još uvijek se suočava s dvije druge tužbe za klevetu obitelji Sandy Hook u Teksasu i Connecticutu koje su dovele u opasnost njegovo osobno bogatstvo i medijsko carstvo.

Odvjetnici obitelji Sandy Hook koji tuže Jonesa tvrde da on nije samo pokušao sakriti dokaze o svom pravom bogatstvu, već je također pokušao sakriti novac u raznim lažnim tvrtkama.

Tijekom svog svjedočenja, Jones se suočio s dopisom jednog od svojih poslovnih menadžera koji je iznosio bruto prihod od 800.000 dolara za jedan dan od prodaje vitaminskih dodataka i drugih proizvoda putem njegove web stranice, što bi se približilo gotovo 300 milijuna dolara za godinu dana. Jones je to nazvao danom rekordne prodaje.

Jones, koji je tužbu prikazao kao napad na svoja prava iz Prvog amandmana, priznao je tijekom suđenja da je napad bio "100% stvaran" i da je pogriješio što je o tome lagao. No Heslin i Lewis rekli su porotnicima da isprika neće biti dovoljna i pozvali su ih da natjeraju Jonesa da plati za godine patnje kroz koje su proživjeli oni i druge obitelji Sandy Hook.

Desetljetna muka roditelja

Roditelji su porotnicima ispričali kako su proživjeli traumu dugu desetljeće, najprije nanesenu ubojstvom njihova sina, a zatim i onim što je uslijedilo: pucanje na kuću, prijetnje putem interneta i telefona te maltretiranje na ulici od strane stranaca. Rekli su da su prijetnje i uznemiravanje potaknuli Jones i teorija zavjere koju je širio svojim sljedbenicima putem svoje web stranice Infowars.

Forenzički psihijatar posvjedočio je da roditelji pate od "složenog posttraumatskog stresnog poremećaja" izazvanog trajnom traumom, slično onome što bi mogao doživjeti vojnik u ratu ili dijete žrtva zlostavljanja.

Tijekom cijelog suđenja, Jones je bio tipično bombastičan, govoreći o zavjerama na klupi za svjedoke, tijekom improviziranih press konferencija u svojoj emisiji. Njegovo čudno ponašanje neuobičajeno je za standarde sudnice, a sudac ga je prekorio rekavši mu u jednom trenutku: "Ovo nije tvoj show."

Suđenje je privuklo pozornost i izvan Austina.

Mark Bankston, odvjetnik roditelja Sandy Hook, rekao je sudu u četvrtak da je komisija Predstavničkog doma SAD-a koja istražuje pobunu 6. siječnja 2021. na Kapitolu SAD-a zatražila zapise s Jonesova telefona koje su Jonesovi odvjetnici greškom predali tužiteljima. Bankston je kasnije rekao da planira udovoljiti zahtjevu odbora.

Prošlog mjeseca odbor za 6. siječnja prikazao je eksplicitne i nasilne tekstualne poruke i pustio videozapise desničarskih ličnosti, uključujući Jonesa i drugih, koji obećavaju da će 6. siječnja biti dan kada će se boriti za bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je lažno tvrdio da su mu pokradeni predsjednički izbori 2020. koje je izgubio.

Odbor je prvi put pozvao Jonesa u novembru, zahtijevajući iskaz i dokumente povezane s njegovim nastojanjima da širi dezinformacije o izborima 2020. i skupu na dan napada.

Blinken: Kineske vojne vježbe - ozbiljna eskalacija

Državni sekretar SAD Entoni Blinken na konferenciji za novinare posle sastanka ministara ASEAN-a u Kambodži

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da kineske vojne vježbe oko Tajvana, koje uključuju i raketne probe, predstavljaju "ozbiljnu eskalaciju" i pozvao Peking da se povuče. Kina je počela vojne vježbe na kraju posjete predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu.

PNOM PEN - Blinken je na marginama samita ASEAN u Kambodži rekao da je posjeta Pelosi bila mirnodopska i da ne predstavlja promjenu američke politike prema Tajvanu. Optužio je Kinu da to koristi kao izgovor da pojača vojne provokacije u Tajvanskom moreuzu.

Istakao je da je situacija dovela do "žestoke razmjene" tokom samita zemalja ASEAN-a u Pnom Penu, na kojem su učestvovali i kineski šef diplomatije Vang Ji i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Blinken se u Kambodži nije sastao sa Vangom Jiem, ali su prethodno razgovarali o mogućnosti da Pelosi posjeti Tajvan.

Kina je u petak objavila sankcije protiv Pelosi zbog posetej, ali detalji nisu poznati. Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je Pelosi ignorisala zabrinutost Kine i to što se protivila njenoj posjeti Tajvanu.

Pelosi je, sa druge strane, eurofično dočekana na Tajvanu, kao prva predsjedavajuća Predstavničkog doma koja je poslije 25 godina posjetila tu zemlju.

Kina se protivi kontaktima tajvanskiih zvaničnika sa stranim vladama i optužila je SAD da posjetom Pelosi krše status kvo. SAD insistiraju da nisu promijenile stav prema politici "jedne Kine" i da održavaju neformalne veze sa Tajvanom.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je bilo dosta "žestokih izjava" poslije posete Pelosi.

"Oštre izjave su došle od naših kineskih partnera, koje podržavamo. SAD i Japan su odgovorili da to što podržavaju princip jedne Kine ne znači da treba da traže dozvolu da posjete Tajvan. To je baš čudna logika".

SAD: U julu usporavanje rasta broja radnih mjesta; ali daleko od razine recesije

FILE - Job applicants fill out forms with CSC Global, left, and Skilled Staffing, right, at the 305 Second Chance Job & Resource Expo, June 10, 2022, in Miami.

Rast broja radnih mjesta u SAD-u je usporio u julu, ali je tempo bio dovoljno jak da zadrži stopu nezaposlenosti na 3,6% peti mjesec zaredom, što je dosad najjači dokaz da gospodarstvo nije u recesiji.

Očekuje se da će pomno praćeno izvještaj Ministarstva rada o zapošljavanju u petak prikazati sliku ekonomije koje se muči unatoč uzastopnim tromjesečjima smanjenja bruto domaćeg proizvoda, najšire mjere ekonomske aktivnosti SAD-a. Iako je potražnja za radnom snagom smanjena u sektorima kao što su stanovanje i maloprodaja koji su osjetljivi na više kamatne stope koje je stvorila Federalna rezerva u svojoj borbi protiv inflacije, industrije poput avio prijevoznika i restorana ne mogu pronaći dovoljno radnika.

"Tržište rada više nije vruće", rekao je Sung Won Sohn, profesor financija i ekonomije na Sveučilištu Loyola Marymount u Los Angelesu. "Ali ostaje prilično zdravo i ne zadovoljava široku definiciju smanjenja gospodarstva Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja."

NBER, službeni arbitar recesija u Sjedinjenim Državama, definira recesiju kao "značajan pad ekonomske aktivnosti raširen u cijelom gospodarstvu, koji traje više od nekoliko mjeseci, obično vidljiv u proizvodnji, zapošljavanju, stvarnom dohotku i drugim pokazateljima."

Ipak, vladini podaci prošlog tjedna koji pokazuju drugo tromjesečje zaredom negativnog BDP-a - što zadovoljava popularnu definiciju recesije - potaknuli su široku raspravu o tome je li američko gospodarstvo zapravo u padu i donijeli izvješće o zapošljavanju za srpnja u još veće olakšanje za potrošače, ulagače i kreatore politike.

Broj zaposlenih u nepoljoprivrednom sektoru je porastao za 250.000 radnih mjesta prošlog mjeseca nakon porasta za 372.000 u lipnju, prema Reutersovoj anketi među ekonomistima. To bi bio 19. uzastopni mjesec povećanja plaća, ali bi bilo najmanje povećanje u tom razdoblju i ispod mjesečnog prosjeka prve polovine od 457.000 radnih mjesta. Procjene su se kretale od čak 75.000 do čak 325.000.

Zahlađenje rasta broja radnih mjesta moglo bi ublažiti pritisak na Fed da isporuči treće uzastopno povećanje kamatne stope od tri četvrtine postotnog boda na svom sljedećem sastanku u rujnu, iako mnogo toga ovisi o inflaciji i očitanjima zaposlenosti uoči tog skupa.

Američka središnja banka prošlog je tjedna povisila svoju referentnu kamatnu stopu za 75 baznih bodova, a dužnosnici su obećali da će doći do novih povećanja jer pokušava obuzdati inflaciju koja se kreće na najvišim razinama u četiri desetljeća. Od ožujka je podigao stope s gotovo nule na njihov trenutni raspon od 2,25% do 2,50%.

"Usporavanje rasta broja radnih mjesta trebala bi biti dobrodošla vijest za dužnosnike Feda, ali bit će potrebno značajnije labavljenje uvjeta na tržištu rada kako bi se ublažila inflacija plaća", rekla je Lydia Boussour, vodeća američka ekonomistica u Oxford Economicsu u New Yorku.

Gospodarstvo se smanjilo za 1,3% u prvoj polovici 2022., uglavnom zbog velikih promjena u zalihama i trgovinskog deficita povezanog s poremećenim globalnim opskrbnim lancima. Ipak, zamah se ohladio.

Radni sati, razine privremenih radnika i širina rasta poslova pomno će se pratiti kako bi se naznačilo koliko bi uskoro očekivana recesija mogla početi. Prosječni radni tjedan kreće se oko 34,5 sati.

USPORENJE

Umjerenost u zapošljavanju vjerojatno je bila posvuda prošli mjesec. Ali zapošljavanje u državnoj upravi, koje je u lipnju ostalo u manjku za 664 000 radnih mjesta, predstavlja džoker kartu jer obrazovanje u državnoj i lokalnoj upravi nije slijedilo tipične sezonske obrasce zbog poremećaja u vezi s COVID-19.

To bi moglo poništiti model koji vlada koristi za uklanjanje sezonskih fluktuacija iz podataka.

"Uobičajeno, u srpnju državna i lokalna državna uprava zapošljava 1 milijun", rekao je Ryan Sweet, viši ekonomist u Moody's Analyticsu u West Chesteru, Pennsylvania. "Ovo se možda nije dogodilo ove godine, a pad manji od uobičajenog uzrokovat će faktore sezonske prilagodbe da povećaju prilagođene podatke."

Ekonomisti također promatraju mogući pad zaposlenosti u maloprodaji. Visoka inflacija - posljednji put izmjerena na 9,1% na godišnjoj razini u Indeksu potrošačkih cijena za lipanj - prisiljava Amerikance da troše više na prehrambene proizvode s niskom maržom umjesto na odjeću i drugu opću robu, ostavljajući trgovcima poput Walmarta višak zaliha i izdavanje upozorenja o profitu.

No sve veći troškovi života i strahovi od recesije tjeraju neke umirovljenike i druge koji su napustili tržište rada da potraže posao. To je donekle povećalo ponudu radnika, održavajući stopu nezaposlenosti stabilnom blizu najnižih razina prije pandemije. S obzirom na 10,7 milijuna otvorenih radnih mjesta krajem lipnja i 1,8 radnih mjesta na svaku nezaposlenu osobu, ekonomisti ne očekuju naglo usporavanje rasta plaća ove godine.

Budući da je tržište rada još uvijek tijesno, predviđa se rast prosječne plaće po satu za 0,3%, što odgovara rastu iz lipnja. To bi smanjilo međugodišnje povećanje na 4,9 posto - najniže od prosinca - s 5,1 posto u lipnju. Iako se čini da je rast plaća dosegnuo vrhunac, pritisci ostaju.

Prošlotjedni podaci pokazali su da je godišnji rast plaća u drugom tromjesečju bio najbrži od 2001.

Ekonomisti će također paziti na razine zaposlenosti prijavljene u anketi kućanstava u izvješću, koja je u lipnju pala za 315.000 radnih mjesta. Broj ljudi koji iz ekonomskih razloga rade skraćeno radno vrijeme također će biti pod lupom nakon što je u lipnju pao na najnižu razinu od 2001. godine.

SAD: Zakon o proizvodnji čipova

SAD: Zakon o proizvodnji čipova
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Predsjednik Joe Biden je virtuelno sa guvernerkom Michigana obilježio usvajanje zakona o proizvodnji čipova, koji bi trebao pojačati američki konkurentnost u odnosu na Kinu, te izdvojiti milijarde dolara za domaću proizvodnju i istraživanje.

Pelosi završila posjetu Tajvanu, Kina održava vojne vježbe

Pelosi u tajvanskom parlamentu

Kina je oštro osudila posjet Tajvanu na najvišoj razini SAD-a u posljednjih 25 godina dok je predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi pozdravila samoupravni otok kao "jedno od najslobodnijih društava na svijetu" u govoru u parlamentu u Taipeiju u srijedu.

Peking je demonstrirao svoj bijes Pelosinom prisutnošću na otoku za koji kaže da je dio Kine uz pokretanje vojnih aktivnosti u okolnim vodama, te pozivanjem američkog veleposlanika u Pekingu i objavom obustave uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda iz Tajvana.

Pelosi je kasno u utorak stigla u Taipei na nenajavljeno, ali pomno praćeno putovanje, rekavši da ono pokazuje nepokolebljivu predanost SAD-a tajvanskoj demokraciji.

Obraćajući se parlamentu u srijedu, Pelosi je pohvalila predsjednicu Tsai Ing-wen, koju Peking sumnjiči da se zalaže za formalnu neovisnost - crvenu liniju za Kinu.

"Zahvaljujemo vam na vašem vodstvu. Želimo da svijet to prepozna", rekla je Pelosi, pozvavši i na povećanje međuparlamentarne suradnje.

Pelosi je dalje rekla da novi američki zakon usmjeren na jačanje američke industrije čipova za natjecanje s Kinom "nudi veće mogućnosti za gospodarsku suradnju SAD-a i Tajvana".

Sada je više nego ikad ključna američka solidarnost s Tajvanom, rekla je Pelosi Tsaiju, dodajući da je američka odlučnost da očuva demokraciju u Tajvanu i ostatku svijeta i dalje čvrsta.

Posljednji predsjedavajući Zastupničkog doma koji je otišao u Tajvan bio je Newt Gingrich kojeg je posjetio 1997. Ali posjet Pelosi dolazi usred naglog pogoršanja kinesko-američkih odnosa, a Kina je postala daleko moćnija gospodarska, vojna i geopolitička sila tokom proteklih četvrt stoljeća.

Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija i nikada nije odustala od upotrebe sile kako bi ga stavila pod svoju kontrolu. Sjedinjene Države upozorile su Kinu da ne koristi posjet kao izgovor za vojnu akciju protiv Tajvana.

Rano u srijedu, kineska carinska služba objavila je obustavu uvoza agruma iz Tajvana, dok je njeno ministarstvo trgovine obustavilo izvoz prirodnog pijeska u Tajvan.

Dugogodišnja kritičarka Kine, posebno ljudskih prava, Pelosi se kasnije u srijedu treba sastati s bivšim aktivistom na Tiananmanu, hongkonškim knjižarom kojeg je Kina uhapsila i tajvanskim aktivistom kojeg je Kina nedavno oslobodila.

VOJNE VEŽBE

Ubrzo nakon dolaska Pelosi, kineska vojska najavila je zajedničke vježbe u zraku i moru u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od Tajvana, a kineska državna novinska agencija Xinhua opisala je vježbe pucanja uživo i druge vježbe oko Tajvana od četvrtka do nedjelje.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da posjet Pelosi ozbiljno šteti miru i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu, "ima ozbiljan utjecaj na političke temelje kinesko-američkih odnosa i ozbiljno narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine".

Prije dolaska Pelosi u utorak, kineski ratni avioni prozujali su liniju koja dijeli Tajvanski tjesnac. Kineska vojska rekla je da je u stanju pripravnosti i da će pokrenuti "ciljane vojne operacije" kao odgovor na posjet Pelosi.

Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u utorak nakon dolaska Pelosi da se Sjedinjene Države "neće prestrašiti" kineskim prijetnjama ili ratobornom retorikom te da nema razloga da njezin posjet izazove krizu ili sukob.

"Nastavit ćemo podupirati Tajvan, braniti slobodan i otvoren Indo-Pacifik i nastojati održati komunikaciju s Pekingom", rekao je Kirby na kasnijem brifingu u Bijeloj kući, dodajući da Sjedinjene Države "neće zveckati oružjem".

Kirby je rekao da bi Kina mogla izvršiti "ekonomsku prisilu" prema Tajvanu, dodajući da će utjecaj na američko-kineske odnose ovisiti o akcijama Pekinga u nadolazećim danima i sedmicama.

Sjedinjene Države nemaju službene diplomatske odnose s Tajvanom, ali ih američki zakon obavezuje osigurati sredstva za njihovu obranu. Kina vidi posjete američkih dužnosnika Tajvanu kao slanje ohrabrujućeg signala kampu koji se zalaže za neovisnost na otoku. Tajvan odbacuje zahtjeve Kine za suverenitetom, rekavši da samo tajvanski narod može odlučiti o budućnosti otoka.

Glavni tajnik japanskog kabineta Hirokazu Matsuno rekao je na konferenciji za novinare da je vlada prenijela Kini zabrinutost zbog vojnih operacija i ponovio kako se Japan nada da će se pitanja oko Tajvanskog tjesnaca riješiti dijalogom.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG