Linkovi

Predsjednik SAD za rješenje koje će dovesti do uzajamnog priznanja Kosova i Srbije


Nova američka administracija u potpunosti podržava briselski dijalog između Kosova i Srbije čiji je cilj sveobuhvatni sporazum o normalizaciji, rekli su zvaničnici iz američkog State Departmenta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Oni su istakli da će Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviti da podržavaju Kosovo i Srbiju u pregovorima o postizanju sveobuhvatnog rješenja.

“Kao što je predsjednik (Joe) Biden rekao: Sveobuhvatno rješenje koje će dovesti do uzajamnog priznavanja, očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta obje države i jačanja njihovih demokratskih institucija od suštinske je važnosti za napredak Kosova i Srbije. To bi poboljšalo bezbjednost i prosperitet obje zemlje, unaprijedilo njihove težnje za članstvom u Evropskoj uniji i drugim multilateralnim institucijama i podržalo trajni cilj cijele Evrope, slobodne i mirne”, naveo je u pisanoj izjavi jedan predstavnik pres službe u State Departmentu.

Ovim navodima se inače potvrđuje da će u toku nove administracije u Washingtonu biti veće kordinacije sa Briselom u pokušajima da se postigne sporazum između Beograda i Prištine, što nije bio slučaj sa prethodnom administracijom, na čelu sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Šta se mijenja?

Odnosi između Srbije i Kosova uz napore međunarodne zajednice se u prethodnom periodu vodio na dva kolosjeka.

Od kad je bivši američki predstavnik za dijalog, Richard Grenell u oktobru 2019. godine, preuzeo dužnost da pomogne postizanje sporazuma, evropski zvaničnici su u više navrata istakli da ne postoji transatlantska saradnja u naporima oko Srbije i Kosova.

Specijalni predstavnik Evropske Unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak je više puta priznao da ne postoji komunikacija sa Grenellovom ekipom, a generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove, Stefano Saninno je početkom ove nedjelje ocijenio da su odnosi sa Trump administacijom bili “polarizovani” te da se vidi pozitivna perspektiva sa novim administracijom u SAD.

I susret koji je doveo do ekonomskog sporazuma koji su strane postigle 4. septembra 2020. u američkoj prijestolnici, organizovan je bez konsultacije sa evropskom stranom.

Inače američki zvaničnici su za Radio Slobodna Evropa (RSE) podsjetili da je i američki državni sekterar Antony Blinken tokom saslušanja u Odboru za spoljne odnose američkog Senata, 19. januara pozdravio napore prethodne administracije na Kosovu i Srbiji, te da je između ostalog naveo da “postoje stvari koje možemo učiniti da pomognemo Kosovu da napreduje, a takođe se nadamo – koje će pokrenuti Srbiju naprijed”.

Srbija i Kosovo su u toku Grenellovog posredovanja potpisale više “pisama namjere” koje su bile uglavnom ekonomskog karaktera i ticale se kopnene vazdušne i željezničke povezanosti.

EU koja skoro deset godina pomaže dijalog o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda je uglavnom o ovim dogovorima bila obaviještena preko medija.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG