Linkovi

Pravo na abortus u istoj ulici i gradu, ali različitoj američkoj državi


State street (Državna ulica) koja prolazi i povezuje Bristol - gradove u Tenesiju i Virdžiniji (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)
State street (Državna ulica) koja prolazi i povezuje Bristol - gradove u Tenesiju i Virdžiniji (Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein)

Djeluje da je zdravstvena klinika u gradu Bristolu, u američkoj državi Tenesi, pribjegla vrlo jednostavnom rješenju kako bi u okolnostima zabrane te medicinske procedure, nastavila da je pruža ženama kojima je potrebna.

Svoje sjedište premjestila je oko kilometar i po dalje, na istoj saobraćajnici State street (Državnoj ulici), kojom se prelazi u državu Virdžinija – gdje je abortus zakonita medicinska procedura.

Međutim, samo preseljenje – sa sobom je nosilo niz izazova.

Bilo je potrebno da klinika prevaziđe niz logističkih prepreka, pravnih problema i protivljenje lokalne zajednice otkako je, u istoj ulici, ali sa druge strane državne granice - otvorena krajem jula 2022.

To iskustvo predstavlja novu komplikovanu stvarnost u vezi sa prekidom trudnoće – pošto je Vrhovni sud, u junu, poništio presudu Rou protiv Vejda kojom abortus više nije ustavna kategorija na federalnom nivou.

Zakoni kojima je pravo na abortus regulisano drastično se razlikuju od jedne do druge američke države – ostavljajući brojne zajednice bez pristupa toj medicinskoj proceduri.

Takav je slučaj u američkoj državi Tenesi, jednoj od desetak država koju predvode republikanci, gdje je uvedena gotovo potpuna zabrana prekida trudnoće nakon odluke američkog Vrhovnog suda.

Niti jedna klinika u krugu od 130 kilometara od grada Bristola ne pruža pacijentima mogućnost abortusa.

Virdžinija kao logično rješenje

Dajen Derzis, vlasnica preseljene klinike, susjednu državu smatrala je logičnim mjestom za preseljenje.

Derzis, koja je vlasnica klinike u Ričmondu i nekada u državi Misisipi, kaže da je ta medicinska ustanova angažovala ljekare koji putuju van Bristola da bi izvršili abortuse.

Tračak nade za žene kojima je potreban abortus
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Brojni mještani Bristola u Virdžiniji, mjestu od oko 17.000 stanovnika u kom su republikanci bivšeg predsjednika Donalda Trumpa osvojili 68 odsto glasova na predsjedničkim izborima 2020, nezadovoljni su zbog otvaranja klinike.

Među njima su protivnici su abortusa, dok pojedini ne žele gužvu i buku zbog mogućih protesta – jer je sjedište klinike u susjedstvu naseljenom pretežno starijim osobama i porodicama.

Kris Harber, čija je kuća nadomak prilazu klinici, rekao je da su jednom prilikom demonstranti imali transparente čija su poruke bile neprikladne za njegovog osmogodišnjeg sina.

Na jednom od njih pisalo je ‘Centar za žrtvovanje djece'… Da ga je vidio pitao bi me šta to znači – a zaista ne želim da mu to objašnjavam“, rekao je Harber.

Entoni Farnum, gradonačelnik Bristola u Virdžiniji, do sada je dobio na desetine poziva, poruka i mailova mještana koji su tražili zatvaranje klinike.

Izjavio je, međutim, da nema nikakvih ovlaštenja da to učini sve dok je u državi Virdžinija abortus legalan.

Ukazao sam građanima da bi najbolje bilo da se obrate višim instancama vlasti”, kaže on.

Stefani Rozenvin, dio je osoblja klinike koja se premjestila iz Bristola u Tenesiju u Bristol u Virdžiniji.

Rozenvin, žrtva seksualnog napada u prošlosti, otpratila je pacijente klinike u Tenesiju – do nove lokacije u Virdžiniji. Polovinu radnog vremena provodi kao telefonski operater te medicinske ustanove.

Uprkos svim preprekama – kaže da je zahvalna na prilici da pomogne zaštiti prava na abortus i to u području odakle joj potiče porodica.

"Važno je da ova klinika nastavi sa radom. To je veoma potrebno”, zaključuje Stefani Rozenvin.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG