Linkovi

Osumnjičeni za ubistvo Trumpovog pristalice u Portlandu ubijen prilikom hapšenja


Policija na ulicama Portlanda
Policija na ulicama Portlanda

Muškarac osumnjičen za ubistvo pripadnika ekstremno desničarske grupe u Portlandu, ubijen je tokom policijskog hapšenja, prenosi AP. 

Majkl Rajnol ubijen je kada su federalni agenti pokušali da ga uhapse u mjestu Lejsi, državi Vašington. On je bio glavni osumnjičeni za ubistvo 39-godišnjeg Arona Džeja Denijelsona, inače i pristalice predsednika Donalda Trumpa.

Denijelson je ubijen tokom protesta u Portlandu, kada su se sukobile pristalice predsjednika Donalda Trumpa i demonstranti koji protestuju protiv rasizma i policijske brutalnosti već mjesecima, a protesti su ponovo intenzivirani poslije policijskog ranjavanja crnca Džejkoba Blejka u Kenoši.

Majkl Rajnol je na društvenim mrežama sebe opisao kao "100% ANTIFA" (ljevičarska grupa), a napisao je i da je jednom ranjen, kao i da je sa sobom nosio pištolj. On je redovno bio na antirasističkim protestima u Portlandu.

Takođe je bio na potjernici okruga Bejker u Oregonu, gdje u sudskoj evidenciji stoji da se nije pojavio na ročištu u slučaju vožnje u pijanom stanju i nelegalnom posjedovanju oružja.

Budući da demonstracije u Portlandu traju od ubistva Džodrža Flojda, guvernerka Oregona Kejt Braun apelovala je da se nasilje okonča, a federalni agenti su nastavili da hapse demonstrante koji su ih navodno napali.

"Nasilje mora da stane. U Oregonu nema mjesta rasizmu. I svi koji počine zločine biće jednako procesuirani", saopštila je Braun.

U izjavi guvernerke se ne pominje manja grupa ljevičarskih demonstranata koja je palila i uništavala zgrade i napadala policiju. Ali, njen portparol kaže da je izjava bila poziv svima da prestanu sa nasiljem u Portlandu.

Do sada se 74 osobe suočavaju sa federalnim optužbama zbog nasilja na demonstracijama u Portlandu od 29. maja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG