Linkovi

Šef Pentagona: SAD "čvrsto" posvećene Izraelu


ARHIVA - Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin
ARHIVA - Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin u nedjelju je poručio da je američka posvećenost Izraelu "istrajna i čvrsta" i time potvrdio podršku u svjetlu neizvjesnosti u izraelskoj politici i pitanja u pogledu napora administracije predsjednika Joe Bidena da oživi nuklearne pregovore sa izraelskim glavnim rivalom - Iranom.

Ostin je u prvu posjetu Izraelu, od preuzimanja položaja šefa Pentagona, doputovao u trenutku kada je Iran prijavio nestanak struje u podzemnom nuklearnom postrojenju Natanc nekoliko sati nakon što je pokrenuo centrifuge za brže obogaćivanje uranijuma.

Ako se bude utvrdilo da je Izrael izazvao nestanak struje, to će dodatno zaoštriti tenzije između dvije zemlje. Teheran je ocijenio da je incident u Natancu čin "nuklearnog terorizma", ali nije nikoga direktno za to optužio.

Nakon susreta sa izraelskim ministrom odbrane Benijem Gancom u Tel Avivu, Ostin je potvrdio američku posvećenost Izraelu, ali nije pominjao Iran. Ganc je rekao da njegova zemlja smatra SAD "punim partnerom" protiv prijetnji, uključujući Iran.

“Današnji Teheran predstavlja stratešku prijetnju po međunarodnu bezbjednost, Bliski istok i državu Izrael. Tijesno ćemo sarađivati sa našim američkim saveznicima da bi osigurali da će bilo koji novi sporazum sa Iranom očuvati vitalne interese svijeta i SAD, spriječiti opasnu trku u naoružanju u našem regionu i zaštiti državu Izrael", naglasio je Ganc.

Ostin, prvi član Bidenovog kabineta u posjeti Izraelu, dobro poznaje odbrambena i bezbjednosna pitanja na Bliskom istoku. Četiri godine je bio na čelu američke Centralne komande, a tokom više od 40 godina vojne službe je između ostalog komandovao američkim snagama u Iraku.

Izrael je posjetio u svjetlu zabrinutosti vlade te zemlje u pogledu pokušaja Bidenove administracije da postigne sporazum o povratku iranskom nuklearnom sporazumu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je godinama kritikovao sporazum, a Iran opisivao kao egzistencijalnu prijetnju za Izrael zbog navodnih pokušaja Teherana da razvije nuklearno oružje i njegove podrške militantnim grupama kao što je libanski Hezbolah.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG