Linkovi

Rohani: Iran "odmah" spreman na mjere ako SAD ukinu sankcije


In this photo released by the official website of the office of the Iranian Presidency, President Hassan Rouhani addresses the nation in a televised speech in Tehran, Iran, Wednesday, Feb. 10, 2021. Rouhani said the West has no way except reaching…
In this photo released by the official website of the office of the Iranian Presidency, President Hassan Rouhani addresses the nation in a televised speech in Tehran, Iran, Wednesday, Feb. 10, 2021. Rouhani said the West has no way except reaching…

Iran je saopštio da je spreman da preduzme korake da ispuni svoje obaveze na osnovu nuklearnog sporazuma koji je sklopio sa svjetskim silama 2015. godine, čim mu Sjedinjene Države ukinu ekonomske sankcije. 

"Iran je spreman da odmah preduzme adekvatne mjere na osnovu nuklearnog sporazuma i ispuni svoje obaveze, odmah nakon što SAD ukinu ilegalne sankcije i odustanu od politike pretnji i pritiska", izjavio je iranski predsjednik Hasan Rohani 7. marta.

Rohani je govorio poslije susreta sa irskim ministrom spoljnih poslova Sajmonom Kovenijem. U toku su diplomatski pokušaji da se oživi veliki nuklearni sporazum. Irska nije jedna od potpisnica ali Dablin ima ulogu posrednika u primjeni nuklearnog sporazuma.

Rohani je kritikovao evropske potpisnice sporazuma - Britaniju, Francusku i Njemačku - zato što, prema njegovoj ocjeni, nisu bile aktivne u sprovođenju svog dijela obaveza predviđenih sporazumom. Rekao je da je Iran "jedina strana koja je platila cijenu za to".

Američki predsjednik Joe Biden nagovijestio je da je spreman da oživi sporazum, ali insistira da se Iran prvo vrati ispunjenju svih obaveza u domenu nuklearne energije.

Bivši predsjednik Donald Trump unilateralno je povukao Washington iz sporazuma čiji je cilj da se ograniči iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Trumpova administracija je tvrdila da sporazumom nije riješen problem iranskog programa balističkih raketa, niti pitanje podrške Teherana regionalnim grupama koje Washington smatra teroristima.

Poslije povlačenja iz sporazuma 2018. godine, SAD su ponovo uvele sankcije Iranu. Za uzvrat, Iran je postepeno i javno počeo da krši ograničenja svog nuklearnog razvoja, propisana sporazumom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG