Linkovi

Doživotni zatvor za ubicu iz srednje škole u Parklandu


Nikolas Kruz tokom sudskog procesa koji se protiv njega vodio zbog ubistva 17 učenika srednje škole u Parklandu (Foto: Amy Beth Bennett/Pool via REUTERS)
Nikolas Kruz tokom sudskog procesa koji se protiv njega vodio zbog ubistva 17 učenika srednje škole u Parklandu (Foto: Amy Beth Bennett/Pool via REUTERS)

Nikolas Kruz, kome se sudilo za ubistvo 17 osoba u srednjoj školi u gradu Parklendu 2018, osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu bez mogućnosti pomilovanja.

Ta presuda je donijeta pošto se dvanaest članova porote nije jednoglasno opredijelilo da osuđeni Kruz bude pogubljen zbog zločina koji je počinio.

Time je okončano tromjesečno suđenje koje se sastojalo od iznošenja argumenata i saslušanja svjedoka.

Tužilaštvo traži smrtnu kaznu, dok se odbrana zalagala za jedinu preostalu moguću opciju - doživotnu robiju.

Nikolas Kruz, star 24 godine, priznao je krivicu za ubistvo 14 učenika i troje nastavnika u srednjoj školi Mardžori Stonmen Daglas u Parklendu, što je ujedno i jedno od najsmrtonosnijih masovnih ubistava u školama u istoriji SAD.

"Vaša je dužnost da odredite koja je adekvatna kazna za Nikolasa Kruza, za 17 ubistava prvog stepena", rekla je okružna sudija Elizabet Šerer i dodala da je "u pitanju ljudski život".

Prema zakonima Floride, odluka porote mora da bude jednoglasna.

Suđenje je počelo u julu. Svjedočili su i mnogi preživjeli, prikazivani su snimci sa mobilnih telefona na kojima se vide učenici koji vrište i dozivaju pomoć. Odbrana je dovodila svjedoke koji su govorili o Kruzovim mentalnim poremećajima izazvanim time što se njegova majka drogirala u trudnoći.

Kruz je inače bio izbačen iz srednje škole Mardžori Stonmen Daglas prije nego što je počinio masakr.

U priznanju krivice rekao je da mu je "jako žao" i zatražio da mu se da šansa da pomogne drugima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG