Linkovi

Prva dama Ukrajine u Kongresu tražila oružje: Pomozite da zaustavimo teror


Prva dama Ukrajine Olena Zelenska obraća se članovima Kongresa (Foto: Michael Reynolds/Pool via REUTERS)
Prva dama Ukrajine Olena Zelenska obraća se članovima Kongresa (Foto: Michael Reynolds/Pool via REUTERS)

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska apelovala je u srijedu na članove američkog Kongresa da pruže veću pomoć njenoj zemlji koja se pet mjeseci bori protiv ruske invazije, i poručila da bi oružje moglo da pomogne da se osigura "zajednička velika pobjeda".

"Potpuno smo slomljeni kada rat uništava naš svijet. Desetine hiljada takvih svijetova uništava se u Ukrajini", rekla je Zelenska u 15-minutnom emotivnom obraćanju članovima Predstavničkog doma i Senata, na ukrajinskom jeziku.

Zelenska, supruga ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, pokazala je video snimke ubijene ili ranjene djece, među kojima je i trogodišnji dječak koji u Njemačkoj uči kako da koristi protetičke udove.

"Koliko u Ukrajini ima djece kao što je on? Koliko će još porodica poput ove rat uništiti? Ovo su ruske "Igre gladi", poručila je Zelenska, aludirajući na istoimenu trilogiju i filmove.

"Tražim oružje, koje se neće koristiti da se vodi rat na nečijoj tuđoj zemlji, već da se zaštite domovi i pravo na život u njima. Odgovor je ovdje, u Washingtonu...Pomozite da zaustavimo ovaj teror protiv Ukrajinaca i ovo će biti naša zajednička pobjeda u ime života, slobode i potrage za srećom", naglasila je prva dama Ukrajine.

Sjedinjene Države su od početka rata izdvojile 8 milijardi dolara za bezbjednosnu pomoć Ukrajini, među kojima i 2,2 milijarde prošlog mjeseca, saopštila je administracija predsjednika Joe Bidena. Članovi Kongresa su izrazili spremnost da odobre više pomoći.

"Ne traže američke vojnike. Traže američko oružje. Sada je vrijeme da se sastavi još jedan paket pomoći za 2023. godinu sa naprednim oružjem i ekonomskom podrškom da bi nastavili da se bore", rekao je republikanski senator Lindzi Grejem poslije govora.

"Vidimo ljudsku tragediju, ubistvo nevinih ljudi. Zašto? Zato što su Ukrajinci. To je genocid. To se dogodilo u Drugom svjetskom ratu. I to mora da se zaustavi", poručio je demokratski senator Ričard Blumental.

Ukrajinski predsjednik rekao je da očekuje "značajne rezultate" posjete prve dame Washingtonu. Olena Zelenska se u utorak u Bijeloj kući sastala sa predsjednikom Bidenom i prvom damom SAD Džil.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG