Linkovi

SAD: Najbolje rješenje za ukrajinsku krizu je diplomatsko


Antony Blinken
Antony Blinken

Državni sekretar SAD Antony Blinken saopštio je da je najbolje rješenje ukrajinske krize - diplomatsko, i da očekuje razgovore o tome sa Francuskom, Njemačkom i Britanijom u narednim danima.

"Kao što znate, angažovani smo na dvostrukom kolosjeku: sa jedne strane, trudimo se da iznađemo diplomatsko rješenje, koje je najbolje i najodgovornije, ali sa druge strane radimo na odvraćanju Rusije da ne krene u agresiju", rekao je Blinken na putu za Australiju.

Francuski predsjednik Emmauel Macron, koji se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da bi rješavanje krize moglo da potraje mjesecima.

"Ne smijemo potcijeniti tenziju u kojoj se nalazimo, koja je bez presedana. Ne vjerujem da se kriza može riješiti diskusijom od nekoliko sati", rekao je Macron.

Francuski lider je prenio da se u razgovoru sa Putinom uvejrio da "nema dalje eskalacije" tenzija između Rusije i Ukrajine i Zapada.

"Vjerujem da postoje konkretna, praktična rješenja koja će nam omogućiti da krenemo naprijed", rekao je Macron poslije susreta sa Zelenskim.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je poslije sastanka da postoje "zrna zdravog razuma" u Macronovom prijedlogu Putinu, ali je odbacio da je kriza završena.

"Za sada ne vidimo spremnost zapadnih aktera da razmotre naše zabrinutosti. U trenutnoj situaciji Moskva i Pariz ne mogu da postignu dogovor. Francuska je članica NATO-a i EU, ali ne vodi NATO", rekao je Peskov.

NATO je odbacio zahtjeve Moskve da obustavi širenje na istok i odbije Ukrajinu kao potencijalnu članicu. Zapad je voljan da pregovara o drugačijem pozicioniranju raketa u istočnoj Evropi i manevrima NATO-a.

Putin i dalje ne isključuje mogućnost ruske invazije na Ukrajinu, ali ostavlja otvorena vrata za diplomatsko rješenje. Najavio je da će sa Macronom ponovo razgovarati telefonom.

Ukrajinski predsjednik Zelenski je poručio da želi da Putin pokaže da ima dobre namjere i da povuče vojsku sa granice Rusije i Ukrajine.

"Otvorenost je dobra, ako je iskrena, a ne samo igra. Ali, ozbiljna otvorenost i razumijevanje da je opasnost realna", kaže ukrajinski predsjednik. "Ne vjerujem na riječ, vjerujem da svaki političar treba da preduzme konkretne korake".

Macron je prenio da su se i Zelenski i Putin obavezali da će poštovati Sporazume iz Minska iz 2014. i 2015, koji su bili odgovor na rusku aneksiju Krima i imaju cilj okončanje sukoba na istoku Ukrajine, koji vode ruski separatisti protiv ukrajinske vojske. U tom ratu je do sada poginulo više od 14.000 ljudi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG