Linkovi

Macron u posjeti Kijevu: Razgovori s Putinom spriječili eskalaciju krize


Susret Macrona i Zelenskog u Moskvi
Susret Macrona i Zelenskog u Moskvi

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji se u ponedjeljak sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, otputovao je u utorak u Kijev na razgovore sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, dok lideri i diplomate rade na deeskalaciji tenzija duž granice između Ukrajine i Rusije.

Macron je u utorak rekao novinarima da je u razgovoru sa Putinom ispunio svoj cilj da spriječi eskalaciju krize, istakao da vjeruje da se mogu preduzeti koraci ka deeskalaciji i pozvao sve strane na smirenost.

"Smirenost je ključna za sve strane, i u riječima i djelima", poručio je Macron i pohvalio Zelenskog "zbog pribranosti koju on i ukrajinski narod pokazuju, u svjetlu vojnog pritiska na granice i na zemlju".

Dodao je da su mu i Putin i Zelenski prenijeli da su posvećeni poštovanju sporazuma iz Minska, iz 2014. godine i naglasio da je taj dogovor sadrži put za rješavanje aktuelnog spora.

"Ta zajednička odlučnost je jedni način koji će nam omogućiti da postignemo mir i održivo političko rješenje", rekao je francuski lider na konferenciji za novinare sa Zelenskim.

Macron je prethodno pravdao ishod razgovora u Moskvi, na kojima nije bilo velikog napretka, i novinarima kazao da "ni jednog trenutka" nije očekivao da će Putin praviti ustupke.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba napisao je u ponedjeljak naTwitteru da njegova zemlja traži "diplomatska rješenja, ali neće preći crvene linije Ukrajine".

On je rekao da Ukrajina neće praviti nikakve ustupke po pitanju svog suvereniteta ili teritorijalnog integriteta, da neće voditi direktne pregovore sa "ruskim okupacionim administracijama" u istočnim pokrajnama Donjeck i Lugansk i da samo narod Ukrajine ima pravo da bira politički kurs zemlje.

Poslije sastanka sa Macronom u ponedjeljak, Putin je rekao da će Rusija dati sve od sebe da "nađe kompromise" u krizi sa Zapadom oko Ukrajine i poručio: "Što se nas tiče, učinićemo sve da pronađemo kompromise koji svima odgovaraju."

On je rekao da "neće biti pobjednika" ako izbije rat na evropskom kontinentu.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika duž istočne granice Ukrajine sa Rusijom i u njenom savezniku Bjelorusiji, a Zapad se plaši da bi Putin u bilo kom trenutku mogao da naredi invaziju.

Moskva demantuje da obustavlja manevre

Kremlj je u utorak saopštio da francuske tvrdnje da je predsjednik Vladimir Putin obećao Emmanuelu Macronu da Moskva za sada neće sprovoditi nove vojne inicijative oko Ukrajine "nisu tačne".

Francuski zvaničnik rekao je, naime, da je Putin to obećao tokom dugih razgovora u Moskvi u ponedjeljak uveče sa Macronom, podsjeća Reuters.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak kasno popodne da Rusija i Francuska još nisu uspjele da postignu dogovor o deeskalaciji tenzija oko Ukrajine, ali je rekao da je deeskalacija potrebna i da je sastanak pružio osnovu za dalji rad na tom frontu.

Prema istom francuskom zvaničniku, Putin se bio složio da trupe koje učestvuju u vojnoj vježbi na bjeloruskoj teritoriji u blizini ukrajinskih granica budu povučene kada se te ratne igre završe 20. februara.

Peskov je rekao da će se trupe vratiti u svoje baze u Rusiji nakon vježbi, ne navodeći precizan datum, ali je istakao da niko nikada nije rekao da će snage ostati u Bjelorusiji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG