Linkovi

Policajka iz Minesote uhapšena zbog ubistva Afroamerikanca


Protest u predgrađu Brooklyn Center u Mineapolisu, 11. aprila 2021. (Foto: AP/Christian Monterrosa)
Protest u predgrađu Brooklyn Center u Mineapolisu, 11. aprila 2021. (Foto: AP/Christian Monterrosa)

U Minesoti je uhapšena Kim Poter, policajka koja je u subotu ubila 20-godišnjeg crnca Dontea Rajta, u incidentu koji je doveo do višednevnih protesta i sukoba demonstranata i policije.

Poter, koja je u međuvremenu dala otkaz u policiji, optužena je za ubistvo drugog stepena, tri dana poslije pucnjave u kojoj je ubijen Rajt, koga je policija prvobitno rutinski zaustavila zbog saobraćajnog prekršaja.

Bivši šef policije, koji je podnio ostavku, izjavio da je Poter, bjelkinja i policajka sa 26-godišnjim iskustvom, namjeravala da upotrijebi teaser protiv Rajta ali je umjesto toga greškom pucala iz pištolja.

Međutim, demonstranti i članovi Rajtove porodice smatraju da to nije izgovor za pucnjavu i da ona pokazuje da je pravosudni sistem okrenut protiv crnaca, navodeći da je Rajt zaustavljen zbog toga što mu je istekla registracija i da je, na kraju, ubijen.

48-godišnja Poter dala je otkaz u policiji Bruklin Centra u utorak, a isto je učinio i šef policije Tim Genon.

Genon je objavio snimke kamere sa opreme koju je nosila Poter, dan poslije pucnjave. Na snimku se vidi kako prilazi Rajtu koji je stajao kod svog automobila dok ga je drugi policajac hapsio zbog potjernice za njim koja je i dalje bila na snazi. Potjernica je raspisana zato što se Donte nije pojavio pred sudom kada je optužen da je, u junu, pobjegao od policije i posjedovao pištolj bez dozvole. Policija navodi da je zaustavila Dontea Rajta zbog isteklih registarskih tablica.

U međuvremenu, u Mineapolisu se nastavlja suđenje bivšem policajcu Dereku Šovinu koji je optužen za ubistvo crnca Džordža Flojda 25. maja prošle godine.

Majk Eliot, gradonačelnik Bruklin Centra, izjavio je da se nada da će ostavka Poter "donijeti mir zajednici", ali da će nastaviti da radi na "punoj transparentnosti i odgovornosti u skladu sa zakonom."

"Pravda mora da bude zadovoljena. Donte Rajt i njegova porodica to zaslužuju", rekao je Eliot.

Demonstranti u Bruklin Centru u Minesoti protestuju ispred zgrade sedišta policije, 13. aprila 2021.
Demonstranti u Bruklin Centru u Minesoti protestuju ispred zgrade sedišta policije, 13. aprila 2021.

Demografska struktura Bruklin Centra, predgrađa južno od Mineapolisa, dramatično se promijenila proteklih godina. 2000. godine, više od 70% građana su bili bijelci. Danas većinu stanovnika čine crnci, Azijci i Hispanici.

Kim Poter bila je instruktorka u policiji Bruklin Centra. Obučavala je dvojicu policajaca u nedjelju kada su zaustavili Rajta, izjavio je lider Asocijacije policajaca Minesote za Star Tribjun, lokalni dnevnik.

U pismu ostavke Poter je navela:

"Uživala sam u svakom minutu dok sam bila policajka i služila ovoj zajednici najbolje što sam umjela, ali vjerujem da je u najboljem interesu zajednice, policije i mojih kolega da odmah podnesem ostavku".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG